oprez

Nakon koronavirusa prijeti opasnost od bakterije legionela

25.04.2020.
u 14:17

- Nakon koronavirusa sasvim normalno posljedica je da ćemo dobiti još jednu opasnu zarazu i jače opterećenje bakterijološko - legionelu, koja se teško liječi - kazao je Grizelj.

Svi prostori koji su bili zatvoreni tijekom pandemije koronavirusa, kao što su hoteli, ugostiteljski objekti, zanatske radnje, škole, vrtići, u opasnosti su da nakon njihovog otvaranja izazovu jednu drugu opasnu zarazu a to je legionarska bolest, prouzročenu bakterijom legionela, upozorio je poduzetnik Tomislav Grizelj.

On je istaknuo kako liječenje legionele može trajati i do šest mjeseci, a inkubacija traje do deset dana.

- Nakon koronavirusa sasvim normalno posljedica je da ćemo dobiti još jednu opasnu zarazu i jače opterećenje bakterijološko - legionelu, koja se teško liječi - kazao je Grizelj.

On je preporučio svim vlasnicima javnih objekata i inspekcijskim organima u BiH da posvete pozornost kada je u pitanju prvo čišćenje objekata koji se nisu dugo koristili.

- Nakon toga potrebno je izvršiti dezinfekciju prostora kada su u pitanju površine, ventilacioni kanali, vododvodni sustavi, uključujući i hidrantske mreže. Potrebno je da se izvrši dobro ispiranje, da se izvrši dezinfekcija i tek kada se od Zavoda za javno zdravstvo dobije odobrenje da je voda ispravna za konzumiranje da se objekt smije staviti u funkciju, kako ne bi bilo posljedica za građanstvo - upozorio je Grizelj.

Prema njegovim riječima, prije puštanja u funkciju javnih objekata potrebno je izvršiti dobro čišćenje odnosno pranje prostora pa se tek onda mora provesti uspješna dezinfekcija.

Dodao je kako ni BiH kao ni zemlje u okružju nisu spremne za legionelu, kao što nisu bile spremne ni za koronavirus.

Legionarskom bolešću ljudi se zaraze kada se bakterije legionele šire zrakom kao aerosol iz izvora vode, poput hidromasažnih kada, tuš-kabina, fontana i industrijskog vodenog sustava za hlađenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije