Nakon proglašenja epidemije ospica veći broj cijepljenja, ali i dalje tjedno 100 novih slučajeva

ospice
VL FOTO
Autori: Matija Perić, fena
03.08.2024.
u 11:07

Zeničko-dobojska županija, koja je 19. srpnja proglasila epidemiju ospica, zaključno s 1. kolovoza evidentirala je 1402 zaražene osobe u ovoj godini, potvrdila je ministrica zdravstva Aida Salčinović. Prilikom proglašenja epidemije, prije dva tjedna, taj je broj iznosio 1209, što znači da na tjednoj razini broj zaraženih raste za oko 100 novih slučajeva. - Najviše zaraženih, više od polovine, u proteklih sedam mjeseci evidentiran je u Zenici, gdje je s 1. kolovoza evidentirano 628 zaraženih osoba. Slijedi Kakanj s 471, Visoko s 200, dok je u ostalim gradovima i općinama manji broj zaraženih - kazala je ministrica Salčinović.

Niska procijepljenost

Na području Grada Zavidovići od početka godine evidentirana su 73 slučaja, u Olovu 10, Varešu osam, Žepču i Brezi po četiri te Tešnju i Usori po dva slučaja zaraženih. - Trenutačno u Županijskoj bolnici u Zenici imamo 10 hospitaliziranih zbog zaraze ospicama, od kojih, na sreću, nitko nije u kritičnom stanju. Primijećeno je, nakon proglašenja epidemije, povećanje broja cijepljenja. Tjedan prije imali smo 194 nova cijepljenja, dok za protekli tjedan još uvijek nemamo te podatke, ali se nadamo kako će se nastaviti pozitivan trend te da će obuhvat cijepljene djece biti znatno veći od sadašnjeg koji iznosi nešto više od 37 posto. Cijepljenje i kolektivni imunitet, za koji nam treba obuhvat od 95 posto cijepljenih, jedini su siguran način da se zaustavi epidemija te spriječe teže posljedice ove zaraze. Jedino mogu apelirati na roditelje da cijepe svoju djecu i tako ih zaštite - naglasila je ministrica Salčinović. Cijepljenje protiv zaraznih bolesti u Federaciji BiH je obveza regulirana zakonom koji je na snazi od 2005. godine, no roditelji, unatoč tome, masovno odbijaju cijepiti djecu pod različitim izgovorima, a kazne koje za to dobiju su novčane, i to u simboličnim iznosima. U BiH su nedavno zbog zaraze ospicama, nažalost, zabilježena i dva smrtna slučaja, i to mladića. Prvo je preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, koji je obolio od ospica, pa je od tada proglašena epidemija u Sarajevskoj županiji, a samo dan nakon njega preminuo je 18-godišnjak iz Zenice. Oba smrtna slučaja povezuju se s niskom stopom procijepljenosti djece, do čega je, prema mišljenju stručnjaka, dovela i kampanja na društvenim mrežama potaknuta neutemeljenim tvrdnjama o povezanosti cijepljenja protiv ospica s pojavom autizma kod male djece.

Radi se na prevenciji

- Pacijenti koje mi pregledamo u prijamnoj ambulanti i koje hospitaliziramo te koji su došli s kliničkom slikom ospica 100 posto nisu cijepljeni. Znači, nema ni jedno dijete da je imalo kliničku sliku, a da je bilo cijepljeno. Ne možemo shvatiti da roditelji koji su cijepljeni ne cijepe svoju djecu - istaknula je nedavno u izjavi za medije Eldira Hadžić, pročelnica Odjela za infektivne bolesti Županijske bolnice Zenica. - Jedno oboljelo dijete može zaraziti 40 druge djece - kazao je Alis Kozica, pročelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. - Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH prati situaciju i reagira upravo na epidemijsko izbijanje ospica. Postoji zabrinutost i usmjereni smo prema tome kako prevenirati daljnje širenje s obzirom na to da sada imamo u dvije velike urbane sredine pojavu ospica - naglasio je nedavno Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije