Možda ne biste vjerovali, ali malo omekšani sladoled i samodižuće brašno možete pretvoriti u kruh! No, ako malo bolje razmislite, to zapravo ima smisla. Sladoled se sastoji od jaja, šećera i vrhnja, a samodižuće brašno zapravo je mješavina brašna, soli i praška za pecivo, piše Reader's Digest.
Sastojci:
- 1 šalica omekšanog mliječnog sladoleda (okusa po želji, može biti vanilija, čokolada, badem…)
- ¾ šalice samodižućeg brašna (možete ga napraviti i sami tako da pomiješate 2 šalice brašna za kolače, 1 čajnu žličicu sode bikarbone, 1 čajnu žličicu praška za pecivo i ½ čajne žličice soli i zatim koristite prema potrebi)
Rezultat: Vrlo vlažan kruh nalik na kolač s blagim okusom po sladoledu (ovisi što ste odabrali, to može biti orah, badem, vanilija….) i ne previše sladak nego baš kako treba.
Ako želite eksperimentirati možete kupiti i neki sladoled s dodacima, primjerice s komadićima čokolade i trešnjama ili višnjama. Postupak je posve isti, uz jednu napomenu: ostavite sladoled da omekša bez pomoći mikrovalne jer će tako kruh biti rahliji. Čokolada će pasti na dno i rastopiti se, odnosno lagano karamelizirati, a trešnje ili višnje (ili drugo voće ovisno o tome kakav ste sladoled koristili) ostat će u sredini tijesta. Tekstura kruha će biti vlažna i meka, a rezultat preukusan: nešto između kruha, kolača i pralina!