Ovakvi listarići izgledom su slični poderanim gaćama ali su slatki i, za razliku od poderanih gaća koje se pripremaju s kvascem, u njima koristimo sodu bikarbonu pa je priprema neusporedivo brža (i jednostavnija).
– Ne peku se više tako često kao nekada, čak im i naziv nije opće poznat, i mada su pomalo zaboravljeni čak i u Slavoniji, meni će uvijek vratiti najljepša sjećanja na baku Rozu, njene ruke i osmijeh, stari šporet na drva, topli crni čaj i hladne, ali svečane pokladne dane – prisjetila se omiljene slastice svog djetinjstva gastroblogerica Tanja Pastuović Klaić i s nama podijelila recept.
Ovakvi listarići izgledom su slični poderanim gaćama ali su slatki i, za razliku od poderanih gaća koje se pripremaju s kvascem, u njima koristimo sodu bikarbonu pa je priprema neusporedivo brža (i jednostavnija). Nema čekanja da se tijesto digne, pa onda i drugo dizanje, ovdje sve ide brzo. Tijesto se jako tanko razvalja, reže u rombove i kroz sredinu zareže pa prži u ulju/masti. Evo i recepta!
Listarići
Sastojci:
250 g glatkog brašna
¼ - ½ žličice sode bikarbone
malo soli
1 jaje
1 ravna žlica masti
1 žlica šećera
1 žlica rakije ili ruma
2 pune žlice kiselog vrhnja
malo naribane limunove korice
mast ili ulje za prženje
Priprema:
U prosijano brašno dodajte sol i sodu bikarbonu pa sve promiješajte. Dodajte jaje, mast, šećer, rakiju, vrhnje i limunovu koricu pa umijesite tijesto. Formirajte tijesto u kuglu pa u disk, zamotajte u foliju i ostavite na hladnom mjestu 15 minuta. Radnu plohu pospite brašnom pa tanko razvaljajte tijesto te ga kotačićem izrežite i pržite listariće u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime boju. Listarići će se tijekom prženja malo napuhnuti, odnosno tijesto će mjestimično ostati šupljikavo. Rupičastom žlicom vadite listariće na kuhinjski papir da se višak masnoće ocijedi. Tople listariće pospite šećerom u prahu i poslužite.