podaci Centralne banke BiH

Ne jenjava kreditni rast u BiH, ukupni krediti za godinu dana veći 9,4 posto

kredit, kamata
Ilustracija
07.08.2024.
u 07:00

Kamatne stope su približno iste kao i u prethodnom mjesecu, u sektoru stanovništva 5,6%, a u sektoru nefinancijskih poduzeća 4,3%

Trend kreditnog rasta započet polovinom prošle godine održan je i u svibnju, dok su depoziti neznatno smanjeni, prema podacima iz mjesečnog ekonomskog pregleda Centralne banke BiH. U odnosu na isti mjesec lani, stanje kredita je više za 9,4%. U strukturi kreditnog rasta zapaža se rast udjela kredita privatnim nefinancijskim poduzećima.

Kamatne stope su približno na istoj razini kao i u prethodnom mjesecu, u sektoru stanovništva 5,6%, a u sektoru nefinancijskih poduzeća 4,3%. Na mjesečnoj razini ukupni krediti su porasli za 1,1% i isti doprinos rastu imali su i sektor stanovništva i sektor nefinancijskih privatnih poduzeća (po 0,5%).

Stopa godišnjeg rasta depozita u svibnju od 7,2% je na razini jednogodišnjeg prosjeka. Nakon petnaestomjesečnog rasta ukupni depoziti su u svibnju blago korigirani. Osim sektora stanovništva, mjesečnom smanjenju depozita doprinijeli su depoziti institucija BiH. Na kraju svibnja njihov udio u ukupnim depozitima je 0,8%, a ukupno apsolutno mjesečno smanjenje bilo je 56 milijuna KM.

Stanje oročenih depozita stanovništva uz blago smanjenje transakcijskih depozita stanovništva bile su glavne determinante mjesečnog smanjenja ukupnih depozita od 0,1%. S druge strane, najveći pozitivan doprinos mjesečnoj promjeni ukupnih depozita dali su depoziti nefinancijskih privatnih poduzeća (0,6%), čiji je udio u ukupnim depozitima krajem svibnja bio 22,7%. U odnosu na prethodni mjesec, osnovica za obračun obvezne rezerve nije značajnije izmijenjena, dok je višak iznad obvezne rezerve značajno smanjen, piše indikator.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije