U nekadašnjem središtu općine Neum ponovno zaživio najmasovniji dvoboj

Neobični susret zaova i nevjesta u Hutovu posvećen Mirjani Prkačin

storyeditor/2024-08-26/hutovo.png
27.08.2024.
u 16:18

Neobična mjesta, neobični i događaji - bio bi zaključak nakon utakmice "Zaove vs. Nevjeste" (5:3) u Hutovu u općini Neum, kojom je obnovljena prekinuta nogometna tradicija započeta 2007. godine, piše Večernji list BiH.

Na Facebook stranicama našli smo da je posljednja utakmica odigrana 2013. godine (3:3), dok su Zaove bile bolje u potezanju konopa. Ovaj put konopa nije bilo, ali jest za ovo mjesto, u kojem trenutačno stalno živi 50-ak osoba, barem pet puta više posjetitelja. Kažemo, neobično mjesto zato što je Hutovo nekada bilo središte današnje općine Neum, tu je bila i jedina danas zatvorena osnovna škola. Ukidanjem uskotračne pruge 1976. život se stubokom mijenjao, a završni udarac, barem tako stvari trenutačno stoje, donio je protekli rat, stanovništvo se iselilo, ali rodni kraj nije zaboravilo. Ono što je neobično za Hutovo jest da na manifestacije ne dolaze samo iseljeni nego druga, pa čak i treća generacija. Naravno da je neuobičajen sraz zaova i nevjesta. U želji da svome naselju prirede zabavan ljetni događaj kada tu boravi i dio iseljenih, došlo se na ideju o specifičnom nogometnom susretu, no, sudeći po riječima Danijela Prkačina, nije to baš slučajno.

- Osamdesetih pa i 90-ih godina 20. st. sve ženske osobe ovdje su igrale nogomet. Nas muškaraca nije bilo dovoljno pa su se i one uključile. Nekad je ovdje bila sila djece, čekalo se u redu da se igra na "lešu" (šljaci). Igralište je bilo zauzeto od jutra do mraka - kaže. Pripreme za obnovljeni dvoboj "Zaove vs. Nevjeste", po svemu što smo vidjeli, trajale su danima. Obje su ekipe imale po 15-ak članica. Počelo je u znaku Zaova koje su u dvije prve minute povele s 2:0. Nevjestama, kao što je i uobičajeno za "došlje", trebalo je vremena da uspostave terensku ravnotežu. Igru je pratilo navijanje, uz pokoju baklju, žuti kartoni, jer dame se ponekad nisu mogle suzdržati od oštrijih startova, posebice prigovora. Nevjeste, unatoč promašenom penalu, uspijevaju polovinom drugog dijela poravnati na 2:2, nakon čega se opuštaju, što koriste mlađe snage iz ekipe Zaova i u samoj završnici postižu još tri pogotka. Kraj utakmice označio je slavljem Zaova, ali ni Nevjeste nisu šutjele, naprotiv, isticale su kako je njihov uspjeh već što su se uspjele uvući u "protivničke redove", odnosno udati. Na koncu je Daniela Matić, predsjednica OV-a Neum, uručila pehare pobjednicama, ali i poraženima, kao i Mariji Slobođan, koja je proglašena za najbolju igračicu. Službeni dio programa završen je dodjelom darova od organizatora – Zaove su dobile plastične vrećice kako bi, kad dođu kod mame, mogle ponijeti što im se sviđa, a Nevjeste rukavice kako ne bi pokvarile nokte i ruke dok opremaju Zaove. Utakmica je igrana na Sportskom centru "Obrtanj" u Hutovu.

Obnoviteljska utakmica Zaove vs. Nevjeste bila je posvećena preminuloj Mirjani Prkačin, inicijatorici ovih susreta. Ovaj neobični nogometni susret podržali su mnogi - od Općine Neum pa do sadašnjih i bivših mještana Hutova, koji su od kuće donosili domaće specijalitete, kolače, torte…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije