Izvrstan recept za mini peciva sa sirom, češnjakom i peršinom. Odličan su dodatak platama, a ukusna su i samostalno. Mlaka se mogu namazati s malo maslaca, za prste polizati. Samo tijesto je neutralnog okusa tako da se može koristiti i za neke slatke varijante pa se primjerice mogu napraviti mini peciva s pekmezom ili čokoladom.
Sastojci za tijesto
500 g glatkog brašna
300 ml vode
100 ml ulja
5 g suhog kvasca
5 g soli
10 g šećera
Ostali sastojci
30 g + 50 g maslaca
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica sjeckanog peršina
45 kockica sira (npr. Tilzit, Gouda i sl.)
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer i suhi kvasac. Dodajte mlaku vodu i ulje pa spiralnim nastavcima umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte krpom i ostavite toplom mjestu 2-3 sata da dobije na volumenu.
Kada tijesto dovoljni naraste premijesite ga pa uzimajte komadiće i oblikujte kuglice. U svaku kuglicu stavite jednu kockicu sira. Kuglice slažite jednu do druge u namašćen kalup za pečenje. Može u okrugli kalup, promjera cca 30 cm.
Kuglice ostavite još 15-20 minuta na toplome da dobiju na volumenu. Zatim ih premažite otopljenim maslacem (30 g) i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite ih 20 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu, zlatno-smeđu boju.
Pred kraj pečenja pripremite premaz. Maslac (50 g) otopite na laganoj vatri pa mu dodajte češnjak u prahu i sitni sjeckani peršin. Vruća peciva premažite premazom. Ostavite ih 10-tak minuta da se malo ohlade i poslužite.