SUSTAVI JOŠ NESPREMNI

NIŠTA OD 10. STUDENOGA Odgađa se plaćanje naknade za prelazak granice s Europskom unijom

14.10.2024.
u 12:26

Njemačka, Francuska i Nizozemska nisu spremne na vrijeme za rok u studenom

Europska unija ponovo je odgodila uvođenje ETIAS-a (Sustav informacija i autorizacije putovanja) i EES-a (Sustav ulaska/izlaska), koji je prethodno bio najavljen za 10. studenog ove godine. Povjerenica za unutarnje poslove EU-a, Ylva Johansson, potvrdila je da EES (Sustav ulaska/izlaska), koji treba zamijeniti ručno pečatiranje putovnica automatskim biometrijskim provjerama, neće biti uveden 10. studenog, kako je prvotno planirano.

Trenutačno nije poznat točan datum početka primjene oba sustava, a kao razlog za odgađanje navodi se, između ostalog, informacija da su Njemačka, Francuska i Nizozemska obavijestile Europsku uniju da njihovi granični računalni sustavi neće biti spremni na vrijeme za rok u studenom.

Podsjećamo, ETIAS i EES sustavi osmišljeni su kako bi se unaprijedila sigurnost unutar Schengenskog prostora, zamjenjujući tradicionalno pečatiranje putovnica automatskom autorizacijom i prikupljanjem biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju i fotografije, od putnika iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, objavljeno je iz IDDEEA-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije