STIŽE ASHLEY

Nova oluja prijeti dijelu Europe: Opet stižu obilne oborine, jaki vjetrovi...

18.10.2024.
u 10:44

Najviši valovi mogli bi doseći visinu od 10-12 metara i dovesti do obalnih poplava

Sjeverni Atlantik pogodilo je nekoliko oluja ovog mjeseca, a dolazi ih još. Trenutno se južno od Grenlanda okreće veliko područje niskog tlaka. S još jednim hladnim udarom s Arktika preko toplijih mora kasno u petak, razvit će se potencijalno jaka oluja koja će u nedjelju zapuhati prema Irskoj i Škotskoj. Meteorološke službe Irske i Ujedinjenog Kraljevstva mogle bi je nazvati prvom atlantskom olujom u sezoni - olujom Ashley. Posljednja značajnija oluja koja je pogodila Europu bio je Kirk prije otprilike tjedan dana. 

Severe Weather Europe najavljuje kako postoje naznake da će se u subotu razviti potencijalno jaka oluja koja će udariti u Irsku i Škotsku u nedjelju, dok putuje prema sjeverozapadnoj Europi. Visoki valovi i potencijalno jaki vjetrovi vjerojatno će pogoditi zapadne obale Irske, Škotske i Hebrida. Atlantske oluje uobičajene su tijekom kasne jeseni i zime, a pogađaju zapadnu Europu. Jake oluje rjeđe su i moraju se pomno pratiti zbog potencijalnog velikog utjecaja na naseljena i obalna područja. Ovog će se vikenda puni Mjesec također poklopiti s nadolazećom olujom Ashley pa bi obalne poplave, uzrokovane kombinacijom visoke plime i značajnih visina valova iz atlantskog sustava, mogle biti veće nego inače.

Trenutna vremenska slika diljem sjevernog Atlantika otkriva veliki frontalni sustav 100 kilometara južno od Grenlanda. S njim povezana hladna fronta proteže se prema jugozapadu. Ovi hladni prodori iz arktičkog područja u mnogo topliji Atlantik često izazivaju brzo razvijajuće oluje koje nastavljaju svoj put prema zapadnoj Europi. Morske vode Atlantskog oceana još uvijek su puno toplije od prosjeka. Naime, toplije su uglavnom 1-3 °C, čak i više u nekim područjima. Temperature mora posljednjih su godinu dana kontinuirano bile anomalne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije