zemlje šengenskog prostora

Nova pravila ulaska u države EU - BiH putovnice kompatibilne s novim tehnologijama

23.08.2024.
u 10:47

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH priopćila je da je Europska unija potvrdila da će od 10. studenoga ove godine početi s radom novi sustav ulaska i izlaska u zemlje šengenskog prostora, te da će te izmjene obuhvatiti oko 60 zemalja, uključujući BiH, čiji će državljani imati drugačiji način prelaska granice u zemlje EU.

Iz IDDEEA-e navode da će se od putnika na granici zahtijevati da dostave biometrijske podatke, kao što su otisci prstiju i fotografija lica, prenosi Fena.

Glavne izmjene uključuju uvođenje sustava „Entry/Exit System (EES)“ i „European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)“. Ovi sustavi predstavljaju online formulare koje će nositelji putovnica zemalja koje nisu članice EU morati popuniti i uplatiti taksu prije ulaska u države EU. EES sustav se odnosi na praćenje vremena i mjesta boravka u EU, kako bi se osiguralo da putnici ne borave duže od 90 dana u razdoblju od šest mjeseci.

Prilikom prvog prelaska granice, uzimat će se biometrijski podaci, čime se eliminira potreba za unošenjem pečata u putovnice na graničnom prijelazu. To smanjuje rizik od zloupotrebe identiteta i omogućava nositeljima putnih isprava koji često prelaze granicu da izbjegnu čestu zamjenu putovnice zbog popunjenosti svih strana pečatima.

ETIAS sustav je također online formular u kojem se unose podaci o putnoj ispravi, mjestu boravka, uz dodatnu taksu od sedam eura. Ovaj formular će važiti do tri godine ili do zamjene putne isprave.

Europska unija planira uspostaviti EES sustav do 10. studenoga ove godine, dok će ETIAS sustav postati operativan polovinom 2025. 

Građani Bosne i Hercegovine, koji posjeduju putne isprave posljednje generacije s kompletnom biometrijom, moći će koristiti nove tehnologije koje se najavljuju.

S obzirom na to da su formulari u online formi, IDDEEA BiH očekuje povećanu potrebu za upotrebom kvalificiranog elektronskog potpisa, koji je omogućila građanima BiH u srpnju ove godine, priopćeno je iz te agencije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije