promjena

Novi Travnik na korak do statusa grada, inicijativu uputio i Kiseljak

17.07.2024.
u 20:30

Kiseljak, kao i Novi Travnik, godinama se od ostalih izdvaja po mnoštvu projekata, s posebnim naglaskom na urbaniziranje središta mjesta koje je poprimilo obrise grada

Srednjobosanska županija uskoro bi mogla dobiti prvi grad. U pitanju je Novi Travnik, a Zakon o Gradu Novom Travniku na dnevnom je redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je sazvana za četvrtak. Potvrda izaslanika Doma naroda posljednji je korak prije objave u Službenim novinama FBiH i stupanja na snagu zakona kojim Novi Travnik status općine mijenja u status grada. Za očekivati je da potvrda u tom domu neće izostati s obzirom na to da je inicijativa izraz volje i želje Novotravničana i lokalnih vlasti.

Prvi grad u SBŽ-u

Utemeljena je na brojnim argumentima - od mnoštva povijesnih i spomenika kulture do razvojnih projekata koji su ovoj srednjobosanskoj općini odavno dali konture grada. Trud i rad ove lokalne zajednice, prema riječima načelnika Stjepana Duje, koji je objavio i kandidaturu za novi mandat, uz donošenje Zakona o Gradu Novom Travniku, bit će nagrađeni time da Novi Travnik postane grad s više mogućnosti prijave na projekte, osobito međunarodne.

Dobije li potvrdu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Novi Travnik postat će prvi grad u SBŽ-u, a Stjepan Dujo prvi gradonačelnik u toj županiji. Raspravu o donošenju Zakona o Gradu Novom Travniku u Zastupničkom domu obilježilo je to što sjedište županije Travnik još uvijek nema status grada, uz politička prebacivanja tko je za to kriv. - Podsjećam vas da je HDZ BiH još 1997. godine, uz inicijativu o proglašenju Travnika gradom, tražio preustroj Travnika u zajednicu općina.

Tu smo inicijativu ponavljali više puta, ali nikad nije dobila potporu većine u Travniku i SDA. Dužnosnici HDZ-a BiH i dalje stoje iza stava da Travnik, po uzoru na Mostar, ali i Sarajevo, treba biti ustrojen kao zajednica općina i, naravno, kao takav dobiti status grada. To je politika HDZ-a BiH - prokomentirao je raspravu Bojan Domić, predsjednik OO-a HDZ-a BiH Travnik, odbacivši iznesene optužbe da ova stranka ne želi da Travnik dobije status grada ili da na bilo koji način koči ovaj, a pogotovo proces preustroja Travnika na kojemu, uz dobivanje statusa grada, već godinama inzistira.

Uz Novi Travnik, čekati da Travnik, kao sjedište SBŽ-a, uputi inicijativu o donošenju Zakona o Gradu Travniku, više ne želi ni Kiseljak. Inicijativu o donošenju Zakona o Gradu Kiseljaku, koju potpisuje predsjednik Vijeća Asmer Japaur, Općinsko vijeće donijelo je krajem prošle godine te je ovih dana uputilo prema Vladi FBiH i Parlamentu.

U obrazloženju je naveden niz činjenica koje potvrđuju povijesni značaj sadašnje općine Kiseljak i naselja koja joj pripadaju, počevši od mlađeg kamenog doba. Rimsko doba, potvrđuju materijalni ostaci, predstavlja razdoblje iznimnog razvoja kiseljačkog kraja, kada se grade rimske prometnice. Važnost Kiseljaka kao političkog i gospodarskog središta potvrđuje se i u srednjem vijeku. Župa Lepenica, uz župu Vrhbosna, utemeljitelj je srednjovjekovne Bosne, a župa Lepenica, koja se nalazi na području općine Kiseljak, u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1244. godine u Povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV.

Gospodarski razvitak

U inicijativi je opisana i mineralna voda po kojoj je Kiseljak dobio ime te njezina uloga u razvoju Kiseljaka, a čija ljekovita svojstva opisuju mnogi putopisci - od Evlije Čelebije do ruskog diplomata Aleksandra Giljferdinga.

U inicijativi je opisan i gospodarski razvitak Kiseljaka koji počinje izgradnjom kolske ceste Sarajevo - Brod 1864., koja je potaknula izgradnju smještajnih kapaciteta i razvoj turizma. Englez Arthur Evans, koji je u Kiseljaku boravio 1875., o hotelu u koji se smjestio govori kao o najboljem koji je vidio u Bosni, u to doba jedinom u kojem je noćio u krevetu, tvrdeći kako je taj hotel u rangu s europskima.

Drugi pak Englez James Creagh u svojoj knjizi “Na granici Europe i islama”, izdanoj 1876. u Londonu, okus kiseljačke mineralne vode uspoređuje s okusom vode iz francuskog ljetovališta Vichy, dodajući kako voda po okrepljujućoj i osvježavajućoj snazi daleko nadmašuje francusku.

Kad su u pitanju noviji pokazatelji razvoja Kiseljaka, 1961. otvaraju se srednja škola, uz četiri osnovne, osmogodišnje, te nekoliko područnih, novi Dom zdravlja, veterinarska stanica, Sud, moderni hoteli, trgovinske radnje... Kao i Novi Travnik, ova općina godinama se od ostalih izdvaja mnoštvom projekata s posebnim naglaskom na urbaniziranje središta mjesta koje je poprimilo obrise gradske urbane sredine, uz projekte infrastrukture, ali i procvat stanogradnje po kojoj Kiseljak prednjači u SBŽ-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?