od 1. rujna do 30. studenoga

Objavljena prognoza za jesen: Evo što nas očekuje

jesen
Stojan Lasić
30.08.2024.
u 21:28

Nastavlja se razdoblje iznadprosječno toplog vremena u Bosni i Hercegovini, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Prema raspoloživim prognostičkim modelima, i tijekom meteorološke jeseni od 1. rujna do 30. studenoga očekuje se viša srednja temperatura zraka u odnosu na prosječnu temperaturu u razdoblju 1981-2010. godine.

Očekivana srednja temperatura u rujnu bit će do 1,5 °C viša od prosjeka, a najmanje odstupanje prognozirano je za jugoistočna područja. Tijekom listopada, prognozirana srednja mjesečna temperatura trebala bi biti viša za oko 1,0°C.

Studeni bi prema istim pokazateljima trebao biti nešto topliji od prosjeka, s najvećim pozitivnim odstupanjima na sjeveru zemlje. Vjerojatnost ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se od 60 do 70%.

Srednja temperatura zraka tijekom jeseni 2024., u usporedbi sa istim periodom prošle godine bi trebala biti nešto niža. Iako se očekuje toplija jesen, to ne isključuje razdoblja sa nižim temperaturam u odnosu na prosječne vrijednosti. Mraz je izvjestan pred kraj razdoblja u središnjim područjima zemlje. Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥ 25 °C) u Bosni tijekom jeseni 2024. veći je od 13, a na području južne Hercegovine prognozira se iznad 27.

Sezonska prognoza količine padalina manje je pouzdana u odnosu na prognozu temperature i zato je treba koristiti sa više opreza. Prema dostupnim materijalima, ukupne količine padalina tijekom jeseni trebale bi biti manje u odnosu na prosječne sume, a najmanje padalina očekuje se u rujnu.

Prostorni raspored padalina također će biti neujednačen tako da se najveća negativna odstupanja očekuju u središnim područjima. Najveća suma padalina prognozira se za period kraj listopada – početak studenoga. U odnosu na proteklu godinu, ukupne količine padalina trebalo bi biti nešto manje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije