SIP BIH

Obrađeno 96,21 posto biračkih mjesta

lokalni izbori u BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/7
10.10.2024.
u 17:22

Nema promjena u rezultatima lokalnih izbora u BiH, prema danas objavljenim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva u 15 sati. Trenutno je obrađeno 96,21 posto biračkih mjesta, odnosno njih 4.818 od ukupnih 5.008

Politička koalicija Trojka (SDP, Naša stranka, Narod i pravda) zadržala je vodstvo u sarajevskim općinama, osiguravši načelničke pozicije u općinama Novo Sarajevo, Stari Grad i Centar. Trojka je još ostvarila pobjede u Srebreniku, Ilijašu i Ilidži, te u Bosanskoj Krupi (SDP-NES) i Donjem Vakufu (SDP). Također, SDP je potvrdio dominaciju u Tuzli i Goraždu.

S druge strane, SDA je odnijela pobjedu u Ključu, Gračanici, Travniku, Visokom, Vogošći... Predsjednik stranke Bakir Izetbegović izjavio je ranije da je na ovogodišnjim lokalnim izborima SDA osvojili više načelničkih mjesta nego na prošlim lokalnim izborima kada su imali 26 pozicija. Čekaju se još konačni rezultati za Bugojno u kojemu je trenutno SDP u prednosti za 54 glasa ispred SDA.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako je ta stranka ostvarila svoje izborne ciljeve i ostala na vlasti u 17 općina, među kojima su Neum, Ravno, Čapljina, Čitluk, Stolac, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Kupres, Livno, Vitez, Novi Travnik, Usora, Domaljevac, Orašje i Odžak. Pored toga, izvjesno je da će HDZ BiH ponovno imati gradonačelnika Mostara kojega biraju gradski vijećnici.

Međutim, ostaje pitanje hoće li HDZ BiH izgubiti poziciju u Žepču u korist Stranke demokratske akcije (SDA), što će pokazati glasovi mobilnih timova, diplomatsko-konzularnih predstavništava i glasovi pristigli putem pošte. Prema trenutnim pokazateljima, kandidat SDA osvojio je 330 glasova više nego HDZ-ov kandidat.

Kada je u pitanju Republika Srpska, SNSD je pobjednik u 46 općina/gradova, među ostalim u Prijedoru, Doboju, Srebrenici, Trebinju, Drvaru… Iako je SNSD uvjerljivo pobijedio u ovom entitetu, nisu uspjeli preuzeti vlast u Banjoj Luci (PDP) i Bijeljini (SDS), što je ključni uspjeh oporbe.



Kada su u pitanju druge stranke, SDS ima 11 općina, dok preostale stranke u BiH nemaju više od dvije načelničke pozicije.

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je odlučilo da se lokalni izbori u općinama Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo održe 20. listopada. Odluka za Jablanicu još nije donesena jer nije sigurno da se izbori mogu provesti na tom području. Izbori u tim općinama odgođeni su zbog posljedica poplava i odrona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije