Škola plivanja

Od gotovo 70% neplivača u Posavskoj županiji do čak 3000 djece koja su naučila plivati

storyeditor/2024-06-26/zzzttt.png
28.06.2024.
u 17:52

Škola plivanja i oraški bazeni 13. su godinu zaredom mjesto učenja tajni plivanja i druženja te odlična zamjena za mnogima nedostižno more

Ovih dana užarena Posavina grijala se sve do plus 38 stupnjeva pa je najmlađim stanovnicima Posavske županije, uz stručno vođenje kako bi naučili prve tajne održavanja na vodi, više nego dobrodošlo rashlađenje na oraškim bazenima, piše Večernji list BiH. Naime, 13. godinu zaredom, čak i u vrijeme pandemije, ŠRC Aqua bazeni mjesto je na kojemu se odvija Škola plivanja.

Prema riječima voditelja projekta prof. Mehmeda Memiševića, kroz tu je školu prošlo više od 3000 djece, ne samo Grada Orašja i Posavske županije već i šireg područja. Ako se zna lokacija ove županije smještene tik uz rijeku Savu, naučiti plivati isto je kao i znati voziti bicikl u posavskoj ravnici. Ipak, statistike nisu išle u prilog tvrdnji da su Posavljaci a priori znali i plivati.

Velike vodene površine

- Kada smo počinjali s projektom, analizom smo došli do zabrinjavajućeg podatka da gotovo 70% naših stanovnika, osobito u mjestima koja nisu tik uz Savu, već prema unutrašnjosti, nije znalo plivati. Na ovome su području mnogi životi izgubljeni baš zato što žrtve nisu znale plivati. Bilo je i slučajeva utapanja, kako djece tako i starijih, jer ovdje ima mnogo vodenih površina, ne samo rijeke Save već i jezera. To me je vodilo u smjeru pokretanja šireg projekta u cilju uključivanja što više djece. Sve su to prihvatili u mjesnim zajednicama, pa i okružju, te je projekt očito uspješan jer svake je godine sve više djece i mladih. Škola plivanja postala je sastavni dio početka ljeta. U edukativnom i preventivnom smislu ona je od neprocjenjiva značaja. Otkako smo počeli s radom, nema službeno zabilježenih utapanja prilikom odlaska na plivališta. Je li to plod samo ovog projekta ili ima i drugih razloga, ne znamo. U svakom slučaju, utapanja nema - tvrdi voditelj projekta prof. Mehmed Memišević.

Organizirano djeca dolaze iz općine Domaljevac-Šamac, a Gradska uprava osigurala je besplatan prijevoz i cijeli aranžman. Nije teško ni roditeljima koji dovode svoju djecu jer radost na njihovim licima, kažu nam, njima je najveća nagrada. Među polaznicima doznajemo kako su mnogi upravo ovdje naučili prve tajne plivanja, pa i ronjenja, neki dolaze usavršiti svoje znanje, a oni koji su već prerasli školu postaju dragovoljni volonteri kako bi samo ostali u pozitivnom okružju i druženju. Uz razvijanje vještina plivanja, projekt ima i društvenu dimenziju.

- Na bazenu nam je prelijepo, ima mnogo prijatelja, družimo se, plivamo - potvrđuju nam nasmijani Ivan, Marko, Sofia...

Društvena dimenzija

Osim što se djeca nauče plivanju, kako se radi o dobi počevši već od pet-šest godina, nije neznačajan ni društveni aspekt upoznavanja, druženja, socijalizacije, dijeljenja radosti uživanja u prelijepom prostoru bazena te prijateljstva koja razvijaju i nakon Škole plivanja.

- Za mnoge je važna i socijalna dimenzija projekta jer Škola plivanja odlična je zamjena i za mnogim roditeljima nedostižno more - kaže prof. Memišević, inače trener popularnih oraških žokica koje su ove godine ušle u najviši rang natjecanja u bh. odbojci - Premijer ligu BiH. - Ne zapostaviti rad s mlađim kategorijama i dalje napredovati u Premijer ligi BiH naš je cilj - zaključuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije