Unatoč sve većem nedostatku radne snage u ugostiteljstvu Hercegovine, postoje i pozitivni primjeri. Jedan od njih je Nemanja Petrović, koji je svojim iznimnim talentom i posvećenosti uspio ostvariti zapažene rezultate u svijetu slastičarstva. Njegove kreacije donijele su mu prestižna priznanja, ali i potakle na pokretanje prve slastičarske akademije u Bosni i Hercegovini, koja ima za cilj, među ostalim, popuniti kadrovske nedostatke u ovoj branši, javlja RTV HB.
Ljubav prema slastičarstvu za Nemanju je započela prije desetak godina na edukaciji na kojoj je dobio savjet kako samo uz predan i naporan rad može postići veliki rezultat. Deset godina kasnije, iza njega su prestižna priznanja, a ono čime se najviše ponosi je Biser mora koji se 2022. godine održao na Braču, gdje je među 500 sudionika osvojio brončanu medalju.
Unatoč tome, ugostitelji u Hercegovini svake se godine susreću s nedostatkom radne snage. Većina se bori da zadrži radnu snagu, tim više jer su odlasci, bez obzira na prihode, postali sezonski uobičajeni. Trend je postao uvoz radne snage, jer stručne radne snage nema dovoljno na tržištu. Neki ugostitelji pribjegli su neobičnim rješenjima, poput robota na pozicijama konobara, što smatraju dehumanizacijom struke.
Kako bi pomogao u rješavanju problema s radnom snagom, Nemanja je pokrenuo prvu slastičarsku akademiju u Bosni i Hercegovini. Mnogi zapošljavaju nestručnu radnu snagu samo da bi se na neki način pokrila radna mjesta. Nekompetentna radna snaga sa sobom nosi rizike i vrlo je zahtjevno raditi s tim osobama.
Nemanjina slastičarska akademija ima za cilj educirati mlade i ambiciozne osobe te ih pripremiti za rad u slastičarstvu, čime se nastoji smanjiti deficit kvalificiranih radnika u ugostiteljskoj industriji u regiji.