upozorio javnost

Onkolog: Svi moji novi pacijenti s tumorom mlađi su od 45 godina, a ovo im je svima zajedničko

liječnik
15.08.2024.
u 14:02

Između 1990. i 2019. godine, broj slučajeva raka kod mladih diljem svijeta porastao je za 79 posto, dok je smrtnost porasla za 28 posto

Onkolog iz Sjeverne Karoline, Nicholas DeVito, progovorio je o porastu broja slučajeva raka među mlađima, otkrivajući da je svaki novi pacijent koji dolazi u njegovu kliniku mlađi od 45 godina.

Tvrdi da su i njegovi kolege tijekom posljednjih godina primijetili demografsku promjenu, za koju krivi ultraprerađenu hranu, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji list.

Između 1990. i 2019. godine, broj slučajeva raka kod mladih diljem svijeta porastao je za 79 posto, dok je smrtnost porasla za 28 posto. SAD ima šestu najveću stopu raka s ranim početkom uz predviđanja da će još porasti do kraja desetljeća.

Gotovo 75 posto hrane koja se konzumira u SAD-u smatra se ultraprerađenom jer je puna aditiva i štetnih sastojaka. Također nisu pod gotovo nikakvom regulativom, za razliku od Europe koja ima strože smjernice i rigoroznija testiranja, unatoč studijama koje ih povezuju sa zdravstvenim problemima.

DeVito je pozvao dužnosnike u industriji i političare da zaštite naciju od štetnih proizvoda, uz strožu kontrolu aditiva u hrani i veću dostupnost zdravijeg izbora.

– Želja da se Amerikanci zaštite od tvari koje uzrokuju rak i druge bolesti trebala bi nadilaziti stranačku pripadnost i političku motivaciju, kako bi se prevladala nastojanja industrijskog lobiranja. To je bilo moguće s duhanom, a moguće je i s hranom – naveo je onkolog za STAT News.

Ranije studije pokazale su da ultraprerađena hrana u koju su dodani umjetni sastojci može promijeniti crijevni mikrobiom, oštetiti stijenke i uzrokovati kronične upalne bolesti, što sve skupa povećava rizik od raka.

DeVito, koji prima pacijente s gastrointestinalnim karcinomima poput debelog crijeva i želuca, tvrdi da hrana može igrati gotovo glavnu ulogu u prevenciji.

Sličan zaključak navodi i prošlogodišnja studija koja je otkrila “dosljednu značajnu povezanost između unosa ultraprerađene hrane i nekoliko vrsta raka”, uključujući rak debelog crijeva, dojke i gušterače.

Stručnjaci pozivaju da se, osim masnoćama i šećerima, više pozornosti posveti i samim sastojcima. Prema njihovim analizama, većina “zdrave” hrane prepuna je umjetnih sastojaka, što ju opet svrstava u ultraprerađenu. Predlažu da se kupci drže proizvoda s manje od pet sastojaka i izbjegavaju one koje je teško izgovoriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije