Novi Zakon o oružju

Oružani list s 21 godinom, oduzimanje oružja koje ne bude čuvano u sefu

Ilustracija
09.05.2017.
u 11:30

Ograničen broj puški i pištolja po jednoj osobi, strože mjere čuvanja oružja, bolje provjere prilikom traženja oružanog lista, kategorizacija oružja, kontrola oružja svako pet godina te drakonske kazne za držanje oružja bez dopuštenja samo su neke od stavki novog Zakona o oružju koji je nedavno usvojen u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, piše Večernji list BiH.

Riječ je o zakonu koji je rađen u skladu sa smjernicom Europske komisije te je harmoniziran na razini BiH. Do sada je sličan zakon usvojen u RS-u, Distriktu Brčko, Tuzlanskoj županiji, HB županiji, ZD županiji, SB županiji te HNŽ-u. Cilj usvajanja zakona je da se konačno uvede reda u tu oblast te oružje na području HN županije stavi pod nadzor. Naime, prema ranijem zakonu, jedna osoba u HN županiji mogla je imati neograničen broj puški, pištolja i ostalog naoružanja, što od usvajanja novog Zakona više nije slučaj. Također, stupanjem novog zakona na snagu, osobe koje imaju oružani list oružje će morati držati propisno u sefu do kojeg ne mogu doći djeca i maloljetne osobe.

Promjene su nastale i prilikom dobivanja oružanog lista, odnosno dozvole za držanje oružja. Prema ranijem zakonu, dozvolu za nabavu oružja mogla je dobiti osoba od 18 godina, dok je sada ta granica pomaknuta na 21 godinu. Drugačije će se odlučivati i o tome može li neka osoba ostvariti pravo na oružani list. Naime, do sada je odluku o tome koje zdravstvene ustanove mogu izdati liječničku potvrdu donosio MUP HNŽ-a, dok će ubuduće tu odluku zajedno donositi MUP i Ministarstvo zdravstva. Postroženi su uvjeti i kada su lovci u pitanju. Naime, do sada je bilo dovoljno da osoba položi lovački ispit kako bi mogla legalno imati lovačku pušku, ubuduće će, uz spomenuti ispit, ta osoba morati biti član nekog lovačkoga društva. Iako je zakon usvojen nedavno, već će po objavi u službenim novinama morati proći određene izmjene. Razlog za to su amandmani koje su zastupnici SDA predložili te ih preglasavanjem Hrvata u Skupštini HNŽ-a usvojili, a koji se kose sa smjernicom Europske komisije.

Naime, Europska komisija nalaže da oružani list vrijedi pet godina, međutim, SDA je uložio amandman kojim se ta granica podiže na deset godina. Također, na prijedlog SDA, ali uz podršku svih ostalih bošnjačkih zastupnika, usvojen je amandman kojim bi MUP HNŽ-a trebao obavještavati sve vlasnike oružanih listova kad im taj dokument istječe. Riječ je o apsurdu s obzirom na to da MUP HNŽ-a nema svoju evidenciju za naoružanje, nego je ona u ingerenciji federalnoga MUP-a. Tako bi u slučaju primjene tog amandmana MUP HNŽ-a morao zaposliti dodatnih dvadesetak ljudi koji bi samo pratili kada kome istječe oružani list i obavještavali ga. Predlagači tog amandmana pravdali su ga praksom osiguravajućih društava koja svoje klijente obavještavaju o isteku registracije vozila.

Međutim, zaboravili su da je riječ o privatnim tvrtkama te da te one svojim klijentima, uz spomenuto upozorenje, šalju i niz drugih obavijesti.

Između ostaloga, čestitaju im i rođendane te je nejasno bi li u ovom slučaju i MUP HNŽ-a, prema mišljenju zastupnika SDA, svim vlasnicima oružanih listova trebao slati rođendanske čestitke. 

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Marijan
06:07 10.05.2017.

Oružje nikome dobra nije donijelo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije