Prema riječima nutricionistice Lise Richards, previsoka temperatura u hladnjaku baš kao i preniska može uzrokovati rast nekih mikroorganizama i patogena koji kod ljudi izazivaju razne bolesti, pa savjetuje da obratite pažnju na kojoj temperaturi držite svoje namirnice i ostatke hrane.
Američka FDA (Agencija za sigurnost hrane i lijekova) kaže da je Listeria (Listeriosis) jedna od bakterija koje mogu nastati u hladnjaku, a koje se hranom prenose u organizam i uzrokuju jaku infekciju; a patogeni se najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C (odnosno između 70 i 125° F).
- Za razliku od većine bakterija, klice listerije mogu rasti i razmnožavati se i u hladnjaku, a niska im temperatura za to nije presudna pa mogu kontaminirati hladnjak i proširiti se na drugu hranu izvan njega - upozoravaju iz FDA-e.
Kako bi ostaci hrane bili sigurni za konzumaciju, dodaje Richards, treba ih zagrijati nakon što ih se izvadi iz hladnjaka; i to ne na manjoj temperaturi od 70°C i ne manje od 15 sekundi!
Nutricionistkinja i liječnici iz FDA-e napominju kako bi, da hrana ostane svježa, temperaturu u hladnjaku trebali održavati na ili ispod 4.4°C i s vremena na vrijeme provjeriti je li ona zaista onolika koliko piše na displeju hladnjaka. A osim na temperaturu, da budemo sigurni da je ono što jedemo svježe stručnjaci napominju da pripazimo i koliko je nešto stajalo u hladnjaku jer je većina ostataka i namirnica koje nisu zatvorene u sigurnu ambalažu u hladnjaku dobre samo tri do četiri dana, piše .
- Jedina iznimka je prethodno ugrijana hrana; grijanje će joj vijek trajanja produžiti za cca. tri dana, ali će svaki put narušiti njenu kvalitetu - rekla je Richards za Best Life Online, a savjetuje da svaki put podgrijavate samo onoliko koliko ćete pojesti, a ne sve.