BIHAĆ

Osmoro prvopričesnika, pet djevojčica i tri dječaka, primili tijelo i krv Kristovu, sakrament Svete pričesti

04.06.2024.
u 11:45

Prvopričesnici su djelatno sudjelovali čitanjem molitve vjernika, prinošenjem darova na oltar, recitiranjem prigodnih pjesama a u pojedinim recitacijama i čitanjima na misi su sudjelovali i njihovi roditelji, te braća i sestre. Sakrament Prve svete pričesti primili su Andrea Turić, Petra i Tina Klepić, Sofija Butorac, Mia Miranić, Andrej Manojlović, Petar Šimić te Noa Jerković.

U Župnoj crkvi sv. Ante Padovanskoga u Bihaću svečanom  misom radosno je proslavljen sakrament Prve pričesti koju je primilo osam kandidata pet djevojčica i tri dječaka. Za ovaj svečani događaj oni su se pripremali pohađajući redovito župni vjeronauk, a dan pred proslavu zajedno su s roditeljima pristupili i sakramentu svete ispovijedi.

„Puno je lakše ići kroz život ako smo skupa s Isusom Kristom“

Ulaznom svečanom procesijom započela je misa koju je predslavio fra Ivan Tučić, župnik Župe sv. Ante Padovanskoga. Prvopričesnici su djelatno sudjelovali čitanjem molitve vjernika, prinošenjem darova na oltar, recitiranjem prigodnih pjesama a u pojedinim recitacijama i čitanjima na misi su sudjelovali i njihovi roditelji, te braća i sestre. Sakrament Prve svete pričesti primili su Andrea Turić, Petra i Tina Klepić, Sofija Butorac, Mia Miranić, Andrej Manojlović, Petar Šimić te Noa Jerković. Ministranti su ove nedjelje svojom asistencijom učinili da obred bude svečan i skladan kao što i liturgija treba pobuditi euharistijski osjećaj za svetost i ljepotu bogoštovlja. - Oni zapravo prvi puta danas sudjeluju u euharistijskome slavlju, svetoj misi, punim udjelom, kao i svi mi odrasli vjernici, oni će prvi puta danas primiti, kako mi kažemo, tijelo i krv Kristovu i sudjelovati, prvi puta se pričestiti i tako sudjelovati na ovoj svetoj misi. Sveti sakramenti iznimno su važni i zapravo su putokaz toj djeci koja odrastaju, koja trebaju ovom svijetu punom izazova.  Upravo je to što kažete, sveti sakramenti su putokaz, zapravo, kojim bi smjerom ta djeca trebala ići. Ovo je njima treći sakrament, krštenje, ispovijed i sada Sveta pričest, kasnije će još primiti i svetu potvrdu, krizmu a onda slijede i drugi sakramenti. Upravo oni našu djecu usmjeravaju, daju im one prave temeljne vrednote koje će im za buduća vremena služiti za njihovu duhovnu izgradnju a i za izgradnju njih kao ljudi u ovom svijetu, kaže fra Ivan Tučić, župnik Župe Sv. Ante Padovanskoga u Bihaću.

„Ovo je dan pun radosti za našu župsku zajednicu“

Djeca su dolazila na župni vjeronauk a s njima je tijekom protekloga razdoblja radio fra Ivan Lovrić, župni vikar. Bili su ustrajni i pored vjeronauka dolazili i na svete mise zajedno sa svojim roditeljima. - Današnji dan je kruna svega onog što su kroz ovu godinu dana i naučili i danas su to i pokazati na ovoj svetoj misi. – Ovo je dan pun radosti za našu župsku zajednicu. Zaista jedan svečan dan, kako za našu djecu, za roditelje, za obitelj za rodbinu tako i za sve nas koji se okupljamo ovdje u župnoj crkvi jer ovo je, zaista, kako kažete, dan naše župske zajednice ovdje u Bihaću, zaključuje župnik fra Ivan Tučić. Ovaj radosni dan bio je ispunjen crkvenim pjesmama, prigodnim recitacijama i zahvalnim pjesmama roditeljima koji su od mnogih izmamili i suze radosnice. Na koncu Mise župnik fra Ivan Tučić je uputio riječi zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji. Čestitao je roditeljima i djeci, a prvopričesnici su dobili na dar: uspomene, krunice,  molitvenik, svijeće i prvopričesničke molitve. Nakon završnog blagoslova uslijedilo je čestitanje,  zajedničko fotografiranje i druženje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?