studija

Osobe koje vole plesati su otvorenije i manje neurotične

plesati, plesanje
Guliver/Shutterstock
01.07.2024.
u 21:45

"I plesači i pjevači pokazuju visoku razinu ekstrovertiranosti u svojoj osobnosti - što je možda zbog toga što je njihovo tijelo to koje je sredstvo izražavanja kad plešu i pjevaju - a to je vrlo društveno istaknuta situacija, više nego ako se izražavate putem instrumenta", kaže glavna autorica studije

Osobe koje se znaju 'razbacati' na plesnom podiju uglavnom su ugodnije i otvorenije od onih statičnih, prema analizi njemačkog istraživačkog Instituta Max Planck koji je pratio profesionalne i amaterske plesače u Njemačkoj i Švedskoj.

Plesači su i manje neurotični od drugih, uključujući i od glazbenika koji nisu vični plesu, prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Personality and Individual Differences.

"I plesači i pjevači pokazuju visoku razinu ekstrovertiranosti u svojoj osobnosti - što je možda zbog toga što je njihovo tijelo to koje je sredstvo izražavanja kad plešu i pjevaju - a to je vrlo društveno istaknuta situacija, više nego ako se izražavate putem instrumenta", kaže glavna autorica studije Julia F. Christensen.

Istraživanje je pronašlo dokaze i o razlikama u osobnostima između plesača različitih stilova, te su primjerice plesači swinga manje neurotični od plesača latino i standardnih plesova.

No razlike u osobnostima kod različitih plesnih stilova još se trebaju istražiti, kazali su istraživači.

"Voditelji plesnih škola, posebna skupina ljudi koji su također i poduzetnici i plesači, načelno su još otvoreniji i ugodniji i manje neurotični od plesača i neplesača", zaključio je istraživački tim.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije