znate li?

Ova namirnica vam može pomoći protiv lošeg zadaha, a sigurno je imate u hladnjaku

zadah
Shutterstock
11.10.2024.
u 09:22

Istraživači su otkrili da je jogurt 99 posto učinkovit u smanjenju spojeva češnjaka, posebno onih s visokim sadržajem proteina i masti

Nakon što ste pojeli češnjak ili bilo koje jelo u kojem se on nalazi, imat ćete probleme zbog lošeg mirisa iz usta te ćete izbjegavate bliske razgovore s ljudims. No, u vašem hladnjaku krije se rješenje za ovaj problem, a radi se o grčkom jogurtu, piše Mirror.

Studija objavljena u časopisu "Molecules" sugerira da bi žlica jogurta nakon obroka mogla u potpunosti spriječiti zadah od češnjaka. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Ohio State pokazalo je da prirodni jogurt može pomoći neutralizirati spojeve na bazi sumpora koji uzrokuju neugodan miris.

Tim je to testirao stavljajući jednake količine sirovog češnjaka u staklene boce i dodajući različite jogurte. Otkrili su da je jogurt 99 posto učinkovit u smanjenju spojeva češnjaka, posebno onih s visokim sadržajem proteina i masti. "Visoka količina proteina je trenutno vrlo popularna stvar. Općenito ljudi žele jesti više proteina", rekla dr. Sheryl Barringer, viša autorica studije, što neizravno može pomoći kod mirisa češnjaka, kao i učiniti da se dulje osjećate sitima.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da kod prženenog češnjaka jogurt nije imao isti učinak, budući da prženje značajno smanjuje koncentraciju većine spojeva koji uzrokuju neugodne mirise. Ova bi otkrića potencijalno mogla dovesti do stvaranja novih proizvoda dizajniranih za uklanjanje zadaha od češnjaka, koristeći masti i mliječne proteine

Rezultati istraživanja upućuju na potencijalni dodatni eksperiment da bi se testiralo koliko je jogurt učinkovit u smanjenju neugodnog mirisa nakon jedenja češnjaka. U međuvremenu, grčki jogurt, koji ima veći udio proteina od prirodnog jogurta, mogao bi biti najbolji način za borbu protiv zadaha od češnjaka. Jogurti s okusom također bi mogli djelovati, osobito ako se konzumiraju nedugo nakon obroka punog češnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije