Znanstvenici vjeruju da "zapadnjačka prehrana" može poremetiti određenu ravnotežu bakterija unutar gastrointestinalnog trakta.
Istraživači sa Sveučilišta Ohio State (OSU) imaju teoriju o tome zašto stopa raka debelog crijeva raste među mladim odraslim osobama. Istraživači pretpostavljaju da bi za to mogla biti kriva popularna prehrana. Nalazi su predstavljeni prošli tjedan tijekom godišnje konferencije Američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu.
Istraživači upozoravaju na prehranu bogatu mastima i siromašnu vlaknima. Točnije, znanstvenici vjeruju da “zapadnjačka prehrana” može poremetiti određenu ravnotežu bakterija unutar gastrointestinalnog trakta. To može uzrokovati upalu koja ubrzano stari stanice, čineći ih osjetljivijima na rak.
Rezultati istraživanja pokazali su da su mladi ljudi koji razviju rak debelog crijeva u prosjeku biološki 15 godina stariji od svoje kronološke dobi. Utvrđeno je da oni koji razviju bolest kasnije u životu imaju sličnu biološku i kronološku dob.
Znanstvenici pretpostavljaju da povećanje stope raka debelog crijeva kod relativno mladih ljudi uzrokuje Fusobacterium, bakterija koja se prenosi ustima.
Druga su istraživanja pokazala da bi konzumacija vlakana mogla spriječiti nastanak rektalnog i nekih drugih vrsta raka.
“Visoki unos dijetalnih vlakana povezan je sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta raka, uključujući rak jednjaka, želuca, debelog crijeva, rektuma, kolorektalnog adenoma, dojke, jajnika, bubrežnih stanica, prostate i gušterače”, zaključila je studija iz 2023. godine, piše Yahoo.