Zoran Tegeltija

Ove godine više od 11 mlrd. KM prihoda od PDV-a

novac
ilustracija
15.09.2024.
u 18:06

"U srpnju i kolovozu ostvarili smo prihode na mjesečnoj razini koji su veći od jedne milijarde KM", kaže Tegeltija

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je za ovu godinu planirana naplata veća od 11 milijardi KM prihoda od neizravnih poreza i da sadašnji pokazatelji potvrđuju da je to moguće ostvariti.

- U srpnju i kolovozu ostvarili samo prihode na mjesečnoj razini koji su veći od jedne milijarde KM. Ako pogledamo osam mjeseci ove godine, naplaćeno je više od 7,5 milijardi KM ili 8,5 posto više nego u istom razdoblju lani. S ovim danima rujna prijeđen je iznos od osam milijardi KM - naveo je Tegeltija u intervjuu za Srnu. Napomenuo je da su u prošloj godini naplaćeni prihodi bili veći od 10 milijardi KM, što je slučaj prvi put od uspostavljanja UNO-a. Tegeltija je uputio na to da na naplatu prihoda utječe više čimbenika, među kojim je osnovni uvjet - razina gospodarske aktivnosti, zatim porezna disciplina te kvaliteta rada institucija koje se bave prikupljanjem prihoda i izmjena poreznih propisa, pri čemu oni o naplati poreza na dodanu vrijednost (PDV) u BiH nisu mijenjani od uspostavljanja te vrste poreza.

Rekao je da UNO ne utječe na raspodjelu sredstava od prikupljenih prihoda ni na njihovu potrošnju, već ih prikuplja na dnevnoj razini i isti dan se novac dodjeljuje Federaciji BiH (FBiH), Republici Srpskoj (RS) i Distriktu Brčko, koji ga troše u skladu sa svojim odlukama. Osvrćući se na povrat PDV-a, Tegeltija je naveo da je u osam mjeseci ove godine vraćeno 1,28 milijardi KM po toj osnovi i da to pravo imaju gospodarski subjekti nakon izvršenog izvoza robe ili usluga. Tegeltija je naveo da je u osam mjeseci ove godine UNO nadležnim tužiteljstvima podnio 34 izvješća o počinjenim kaznenim djelima kojima je napravljena šteta od 10,9 milijuna KM. Tegeltija je istaknuo da prijedlog za izmjenu Zakona o PDV-u kojim je predviđeno da se ova vrsta poreza ne plaća pri kupnji prve nekretnine predstavlja prvu inicijativu za koju je dano pozitivno mišljenje otkako je na čelu UNO-a. - U skladu s našim pozitivnim mišljenjem, mi smo i kreirali tekst tog zakona i dostavili Upravnom odboru UNO-a, koji dalje pokreće inicijativu. Za sada svi podržavaju tu inicijativu. Mislim da bismo do kraja godine mogli imati tekst tog zakona, koji će proći potrebne procedure, a u idućoj godini i njegovu primjenu - rekao je Tegeltija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije