Fra Ivan Tučić, nogometaš, i fra Josip Mofa Tomas, izbornik reprezentacije svećenika BiH

Ove smo godine na Europskom prvenstvu bili brončani, dogodine konačno idemo po dugoočekivanu zlatnu medalju

storyeditor/2024-06-26/sve.png
28.06.2024.
u 14:04

Sljedeći nogometni Euro igrat ćemo u Mađarskoj pa ćemo vidjeti kako ćemo se provesti, kaže nam bihaćki župnik i bh. reprezentativac fra Ivan Tučić

Fra Ivan Tučić, župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću, uz svećenički poziv, s velikom ljubavlju igra nogomet i član je reprezentacije svećenika BiH. Nogomet je počeo trenirati još kao osnovac, nakon čega je upisao Franjevačku gimnaziju u Visokom, piše Večernji list BiH. Kaže kako mu je bilo fascinantno kao dječaku koji dolazi iz ruralne sredine da u toj srednjoj školi pored školske zgrade imaju asfaltiran stadion.

Trener im Neretljak

- Dok sam bio u osnovnoj školi, igrali smo kod kuća na livadama i po putovima, a neke sportske terene uglavnom su koristili stariji momci koji su tu igrali i gdje bismo ih mi samo promatrali. Odlaskom u Visoko, sjećam se, svakim danom smo igrali nogomet nakon škole. Tako ljubav prema nogometu postoji od ranih dana, volim sport općenito. A baš u vrijeme kada sam ja dolazio u srednju školu u Visoko, formirala se i reprezentacija svećenika BiH. Neka inicijalna priča nastala je u Hrvatskoj, kada su tamošnji kolege s drugim svećenicima iz različitih europskih zemalja došli na ideju da godišnje organiziraju jedan turnir koji je poslije prerastao u prvenstvo, a gdje bi se okupile reprezentacije svećenika cijele Europe i gdje bismo, na neki način, kroz sport pokazali neko naše svećeničko zajedništvo - priča fra Ivan. - Mislim da je prvo prvenstvo bilo upravo u Hrvatskoj, potom u Portugalu, Poljskoj, BiH..., a prvenstva imamo već 20 godina. Mnogi članovi reprezentacije svećenika danas više ne igraju, naravno, zbog svojih godina, tako da se njezin sastav prilično izmijenio. Dolaze uvijek mlađi i bolji igrači, a danas nas ima u našoj reprezentaciji 20-ak. Trener nam je proslavljeni igrač Hajduka Mate Neretljak, rodom iz BiH, iz Orašja. Nastojimo se kroz godinu dana okupljati, uglavnom u Visokom jer tamo je naš najveći sportski centar u kojem se možemo okupiti, trenirati i kvalitetno se pripremati za utakmice - kaže nogometaš fra Ivan. - Reprezentacija svećenika BiH službeno postoji od 2005., kada je nastupila na prvom službenom Europskom prvenstvu svećenika u Austriji i do danas je kroz nju prošlo 46 svećenika nogometaša - kaže fra Josip Mofa Tomas, izbornik svećeničke reprezentacije BiH, inače gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Katarine u Kreševu. - Današnji sastav reprezentacije čini 15 svećenika koji dolaze iz raznih dijelova BiH, no većinom iz Bosne. Za reprezentaciju igraju fra Nikola Pejčin i fra Bojan Martinović iz Jajca, trenutačno na službi u župi Livno, fra Jure Perić iz Rame, trenutačno na službi u župi Livno, fra Mario Jelić iz Rame, na službi u župi Ljubunčić, fra Ivan Tučić iz Rame, na službi u župi Bihać, fra Jure Šekerija iz Uskoplja, trenutačno na službi u župi Bugojno, don Dražen Kustura iz Zenice, na službi u župi Novo Sarajevo, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije, fra Ivica Tomas iz Žepča, na službi u župi Banbrdo, fra Nikica Tomas iz Žepča, trenutačno na službi u HKM Krefeld, fra Josip Tomas iz Žepča, trenutačno na službi u župi i samostanu Kreševo, don Vladimir Pranjić iz Žepča, na službi ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije, don Stjepan Didak iz Tureta, trenutačno na službi u župi Gradačac i Turić, fra Ivan Stanić iz Kreševa, na službi u župi Tolisa, don Josip Papak iz Prozora, na službi ekonoma Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, don Ljubo Zadrić iz Prozora, trenutačno na službi profesora na KBF-u Sarajevu. To je ujedno i aktualni sastav tima - kaže nam izbornik fra Josip Mofa Tomas.

Fra Ivan Tučić naglašava kako je reprezentacija svećenika BiH utemeljena poglavito iz humanitarnih razloga. - Osjetili smo potrebu da, kao svećenici koji igraju nogomet, u jednom mjestu, dvorani možemo okupiti veliki broj gledatelja koji će doći pogledati utakmicu. Zbog toga smo se uključivali u različite humanitarne akcije u kojima bismo novcem od prodanih ulaznica pomagali nekom pojedincu ili instituciji. Bila je ideja da igranjem humanitarnih utakmica kao svećenici pošaljemo lijepu poruku da igrajući nogomet možemo i pomagati drugim ljudima. Postali smo prepoznati u našoj zemlji i vrlo rado nas zovu kad su neke revijalne utakmice, posebno humanitarnoga karaktera - kaže fra Ivan te dodaje kako je reprezentacija svećenika BiH nedavno na Europskom prvenstvu svećenika u Albaniji osvojila treće mjesto. - Bilo je 17 reprezentacija. Nikad nismo bili pravci, ali uvijek smo negdje u vrhu. Bili smo nekoliko puta i drugi. Bili smo često treći i četvrti, ali, nažalost, još nikad nismo osvojili tu titulu europskog prvaka. Nadam se da ćemo to uspjeti dogodine. Sljedeće godine Europsko prvenstvo ćemo igrati u Mađarskoj pa vidjet ćemo kako ćemo se provesti - kaže nam bihaćki župnik. Za iznimne sportske rezultate svećeničke reprezentacije BiH fra Ivan smatra zaslužnima i najodgovornijima članove igrače koji su nekad bili njezini igrači, a danas su treneri - izbornik fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Katarine u Kreševu, i vlč. Vlado Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. - Naše je, naravno, poslanje, prije svega, svećeničko, pastoralno, ali igrajući nogomet mislim da i kroz sport možemo poslati jednu vrlo važnu poruku - kaže naš sugovornik.

Pripreme uglavnom u Visokom

Reprezentacija se priprema uglavnom u Franjevačkom sjemeništu u Visokom, a pripremne utakmice zna odigrati u Kreševu, Orašju, Jajcu i Livnu. Na dosadašnjim prvenstvima imala je zapažene rezultate. - Nikad nije bila niže plasirana od petoga mjesta, s time da u svojim vitrinama ima četiri srebra (Slovenija, Češka, Crna Gora, Hrvatska) i šest bronci (BiH, Poljska, Austrija, Slovačka, Rumunjska i Albanija). Planovi reprezentacije su u ekipu uključiti još kojeg mlađeg igrača i napokon osvojiti zlato koje nam nedostaje, a kojem smo u nekoliko navrata bili tako blizu jer svi sudionici nam kažu kako igramo najljepši nogomet. Reprezentacija nastupa i na prigodnim turnirima u BiH i RH te na humanitarnim utakmicama. Treneri koji su vodili reprezentaciju su Tado Tomas iz Žepča, Velimir Samardžić iz Jajca, Ivica Vincetić iz Orašja, a aktualni trener je Mato Neretljak iz Orašja - kaže izbornik fra Josip Mofa Tomas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije