psihijatar otkrio

Ovo je 5 dobrobiti smijanja

smijeh
Shutterstock
11.06.2024.
u 09:59

Svi mi imamo tu jednu osobu u svom životu s kojom je zabavno biti i nasmijava sve – ali jeste li znali da možete izvući neke ozbiljne zdravstvene dobrobiti od toga? Za ublažavanje stresa i poboljšanje vašeg fizičkog blagostanja, smijeh bi moglo biti upravo ono što vam je potrebno. Iako dobar smisao za humor nije lijek za sve, postoji niz iznenađujućih i znanstveno potkrijepljenih zdravstvenih dobrobiti smijeha.’Humor može poboljšati odnose, pomoći nam da riješimo tugu i bolje se povežemo s obitelji i prijateljima’, kaže psihijatar dr. Mitali Wadekar.

1. Smijanje popravlja vaše raspoloženje: Koliko god pozitivni bili, svi možemo s vremena na vrijeme upotrijebiti sredstvo za podizanje raspoloženja. Smijanje je jedan od najboljih prirodnih načina za podizanje raspoloženja jer oslobađa endorfine i druge kemikalije. ‘Smijeh povećava proizvodnju dopamina, jedne od kemikalija zadovoljstva u mozgu koje čine da se osjećamo dobro’, kaže psihoterapeut John Tsilimparis, ‘Dopamin, kao i endorfini, neki su od prirodnih lijekova protiv bolova u tijelu’. 

2. Smijanjem se rješavate stresa: Stres je često neizbježan dio života, ali smijehom se s njime može upravljati, pa čak ga i donekle ublažiti. ‘Smijeh ne samo da može privremeno odvući pozornost od svakodnevnog životnog stresa, već je također poznato da povećava otpuštanje endorfina ('hormona dobrog osjećaja' u našem mozgu) i pomaže opustiti naše mišiće, osobito dijafragmu, mišiće lica i prsne mišiće’, kaže Wadekar, ‘Smijeh nam također pomaže u smanjivanju razine stresa tako što nam pomaže da se družimo i povežemo s drugima’. 

3. Smijeh pomaže u sprječavanju srčanog udara: Ako vam treba razlog za smijeh, evo jednog: smijanjem se može spriječiti srčani udar. Prema Tsilimparisu, smijanje ‘povećava protok krvi, što može pomoći u zaštiti od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. Smiruje napetost, pomaže u opuštanju mišića i snižava krvni tlak. Također poboljšava unos zraka bogatog kisikom, koji je tijelu potreban za pravilno funkcioniranje’. 

4. Smijeh poboljšava vaš imunološki sustav: Snažan imunološki sustav ključan je za borbu protiv bolesti i očuvanje zdravlja, a smijeh može poboljšati liniju obrane vašeg tijela od stranih napadača. ‘Stres potiskuje imunološki sustav i čini nas osjetljivima na bolesti’, kaže Tsilimparis, ‘Stres također utječe na proizvodnju bijelih krvnih stanica. Dakle, smijeh jača vaš imunološki sustav povećanjem broja T-stanica i antitijela koja pomažu u borbi protiv bolesti’.  Smijanje također poboljšava kisik u našem tijelu stimulirajući srce i pluća, što također pomaže u jačanju imunološkog sustava. ‘Jedna od dugoročnih dobrobiti smijeha je da jača naš imunološki sustav poboljšavajući protok krvi i oslobađanje određenih zaštitnih neurokemikalija, smanjujući krvni tlak i otkucaje srca’, objašnjava Wadekar.

5. Smijeh ublažava bol: Nitko ne voli bol, ali pokušajte se nasmijati prije nego posegnete za ormarićem s lijekovima. Može, zapravo, pomoći u smirivanju bolova u tijelu. ‘Smijeh može pomoći u opuštanju napetih mišića i čak pomoći u smanjenju percepcije boli zbog otpuštanja endorfina, koji imaju prirodni učinak ublažavanja boli’, kaže Wadekar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije