JESTE LI USPJELI?

Ovo je najpoznatija optička iluzija na svijetu: Mogu je riješiti samo oni s odličnim vidom

Reddit
23.07.2024.
u 09:18

Zagonetka je postala poznata 1930. godine kada je američki psiholog Edwin Boring pisao o toj slici u radu pod naslovom ‘Nova dvosmislena figura’.

Ljudi su ostali zbunjeni poznatom optičkom iluzijom koja prikazuje dvije žene – iako mnogi tvrde da vide samo jednu. Crtež izgleda kao da prikazuje mladu ženu s šeširom i velom, okrenutu od promatrača. Ona također nosi pernati kaput i ogrlicu te ima kratku kovrčavu kosu. Međutim, na slici se skriva i starija žena, koju je teže uočiti, piše Mirror

Na Redditu su ljubitelji mozgalica raspravljali o slici, pokušavajući otkriti gdje se nalazi druga žena. Jedan zbunjeni korisnik je napisao: ‘Navodno postoje starica i mlada dama, ali ja vidim samo mladu ženi’. Drugi su brzo uskočili kako bi pomogli u otkrivanju starije žene. ‘Brada mlade žene je zapravo nos starice’, objasnio je jedan. Drugi je dodao: ‘Uho mlade žene je oko starice’. 

‘Njena ogrlica su zapravo usta starije žene’, pojasnio je treći. ‘Izgleda kao baba yaga’, našalio se još jedan korisnik. Međutim, neki su se suočili s drugim problemom: ‘Vidim samo staru ženu’, napisao je jedan korisnik, dok su drugi ostali zbunjeni čak i nakon objašnjenja. ‘Nekako to još uvijek ne vidim’, rekao je jedan.

 

Apparently there is an old lady and a young lady. But i can only see the young one
byu/Lone_Saviour-22nd inopticalillusions

 

Ovo zapanjujuće umjetničko djelo pod nazivom ‘Moja supruga i moja punica’ nacrtao je karikaturist William Ely Hill. Prvi put je objavljena u američkom humorističkom časopisu Puck u studenom 1915., uz naslov: ‘Obje su na ovoj slici – pronađite ih’. 

Zagonetka je postala poznata 1930. godine kada je američki psiholog Edwin Boring pisao o toj slici u radu pod naslovom ‘Nova dvosmislena figura’. Od tada je nazvana Dosadna figura i prikazana je u brojnim eksperimentima i udžbenicima tijekom gotovo stotinu godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije