Palenta je savršen obrok za doručak jer je lagana, daje vam snagu i osjećaj sitosti za ostatak napornog dana. Iako je nekada često bila na stolu, sada je pomalo zaboravljena, ali nikada nije kasno da ju ponovno uvrstite u jelovnik.
Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja se radi od kukuruzne krupice, možete je pronaći u vrećicama i raznim pakiranjima, a priprema se na bezbroj načina, piše Krstarica.
Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan učinak na opće zdravlje ljudi. Palenta ne sadrži gluten pa je pogodna za one osjetljive na gluten, zasitna je i preporuča se za sve uzraste.
Obrok za mršavljenje
Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a te zdrave masnoće zaslužne su za bolji rad naših crijeva. Kukuruz također sadrži velike količine fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima vrlo malo kalorija pa je idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najučinkovitijih namirnica koje se preporučuju za konzumaciju, jer se priprema brzo i jednostavno, okus joj je vrlo blag i ugodan, zasitan je i ne stvara osjećaj težine u želucu.
Palentu bismo trebali konzumirati barem jednom tjedno, jer čisti crijeva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno govoriti koliko je zdravija od pekarskog. Osim toga, za pripremu je potrebno samo 5 minuta.
Za jednu porciju prokuhajte 2 dl vode, dodajte žlicu soli i žlicu masti ili ulja. Kad voda prokuha maknite s vatre i dodajte dvije i pol žlice palente. Miješajte na laganoj vatri dvije do tri minute. U palentu možete dodati sir, vrhnje, sjemenke lana, suncokreta, ajvar, a možete je preliti toplim mlijekom.