Cijene drva niže oko 50 KM u odnosu na lani

Pale cijene ogrjevnog drva i peleta, povećana kupnja i na 40 stupnjeva

31.08.2024.
u 20:10

Iako smo tek na početku rujna, a već se idućih dana najavljuje novi toplinski val i dok su svi na izmaku snaga te iscrpljeni od vrućina, sve češće, barem jednom dnevno, od prijatelja, kolega ili poznanika čujemo: "Kad će više ta zima?", piše Večernji list BIH.

Nabava i planiranje u tijeku

I tako, dok jedni samo izgovaraju te riječi, očekujući bilo kakvo zahladnjenje, brojni u BiH već se temeljito spremaju za najhladnije godišnje doba kupujući ogrjev. Na pitanje je li spreman za zimu, sugovornik kaže: - Ma naravno da jesam, samo neka zahladi i, što se mene tiče, sutra može pasti snijeg - govori nam u razgovoru. Kaže kako je već na proljeće nabavio prvu paletu drva od pet metara, a da je ostatak naručio sredinom lipnja. - Znate kako, svake godine imam ustaljenu praksu kada govorimo o kupnji ogrjeva. Odmah nakon zime kupujem dio ogrjeva za iduću sezonu pa onda ponovno nakon dva-tri mjeseca jer mi je tako najjednostavnije, posebno sada u moru ovih poskupljenja. Ne kaže se uzalud da je kupnja ogrjeva najveća stavka svakog kućnog proračuna i to je živa istina, ali o tome sada ne razmišljam mnogo jer sam spreman za zimu. I da, ove godine bilo je lakše kupiti ga jer su cijene nešto niže u odnosu na lani, a i manje sam ga količinski kupovao jer je prošla zima bila poprilično blaga pa se nije ni potrošilo kao proteklih godina - priča sugovornik.

Nabava ogrjeva i u ovom trenutku u punom je jeku, govore iz tvrtki koje se bave prodajom dodajući da su cijene nešto niže nego prošle godine. - Konkretno, u usporedbi s prethodnom godinom cijene su nešto niže. Kad govorimo o drvima, cijena je niža za oko 50 KM u odnosu na prošlu godinu - kazao je za Nezavisne Muhamed Helać, menadžer kompanije "Drvosječa". Prema njegovim riječima, cijena manjih paleta prošle godine iznosila je 148 KM. - To je manja paleta, 1 × 1 × 1 m, dok su one veće palete, koje su inače dimenzija 1 × 1 × 1,8 m, prošle godine bile oko 300 KM, a sada su 260 KM - kazao je Helać. Kako je dodao, niže su i cijene peleta. - Što se tiče peleta, i on je pojeftinio. Već je na tržištu, a i u našoj kompaniji, od 350 do 370 KM, ovisno o samoj lokaciji, isporuci, kvaliteti i količini - kazao je Helać za navedeni medij. Ističe kako je stanje mnogo stabilnije nego prošle godine. - U našoj su kompaniji cijene aktualne već nekoliko mjeseci zaredom, bez ikakvih mijenjanja. Ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja jer je uvijek na tržištu stabilno - kazao je Helać. Kako je rekao, već nekoliko mjeseca sve poslovnice njihove tvrtke rade punim kapacitetom. - Evo i tijekom ljeta radimo punim kapacitetom diljem BiH u svim našim poslovnicama - u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Banjoj Luci i Bihaću - kazao je za Nezavisne Helać dodajući kako su građani s kupnjom počeli već davno: - Na svim tim lokacijama građani su počeli s kupnjom. Radimo punim kapacitetom, tako da se definitivno vratio onaj trend tradicionalnog naručivanja ogrjeva iako se to prethodnih godina bilo poremetilo - kazao je Helać.

Oglasi i što se sve nudi

Na oglasima se mogu pronaći drva u kladama, trupcima ili iscijepana u paletama pa se samim tim cijena formira na osnovi toga, a cijene se kreću od 60 do 180 KM. - Bukva u metrici 100 KM, s prijevozom 120 KM. Također, uz ovo vršimo usluge rezanja i cijepanja - naglašeno je u jednom oglasu. Kada je riječ o iscijepanim drvima koja se nalaze na paletama, u jednom oglasu stoji da je cijena ogrjevnog drva na paletama, i to bukve, u dimenzijama palete 1 × 1 × 1,8 m 230 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije