Bivši visoki predstavnik odlučio je riješiti se objekta nedaleko od Dubrovnika

Petritsch prodaje vilu koju je kupio nakon uloge visokog predstavnika

23.09.2024.
u 07:00

Prema objavi na stranici Krešić Properties, navodi se kako je Bobara moderna vila koja je renovirana po idejama uglednih austrijskih arhitekata Gisele i Borisa Podrecce

Vilu koju je, uz ostalo, od novca koji je zaradio u BiH kao visoki predstavnik, kupio u Mlinima kod Dubrovnika, odnedavno je oglasio za prodaju Wolfgang Petritsch, najpoznatiji po rušenju Washingtonskog sporazuma teško na štetu Hrvata s početka 2000-tih, piše Večernji list BiH.

Naime, nedugo nakon što je okončao mandat, u Mlinima je kupio objekt koji je pretvorio u vilu. Prvi susjedi su mu bogati Rusi i Nijemci. U pitanju je objekt naziva Bobara koji se nalazi malo izdignut iznad obale u mondenom mjestu nadomak Dubrovnika. Dubrovački trgovac nekretninama Davorin Krešić nedavno je oglasio kako je na prodaju vila Bobara.

Nije poznato jesu li se Petritschi na takav naziv odlučili zbog planine Bobare nedaleko od Tomislavgrada ili pak obližnjeg istoimenog otočića. Prema objavi na stranici Krešić Properties, navodi se kako je Bobara moderna vila koja je renovirana po idejama uglednih austrijskih arhitekata Gisele i Borisa Podrecce.

Cijena 4 milijuna

“Pogled se proteže do obližnjih nam otoka Mrkan, Bobara, Supetar i, naravno, na obližnji Cavtat. Vila je okružena velikom terasom i velikim vrtom kroz koje se prostiru stube do same vile, a okružene su palmama, šipcima, smokvama, maslinama, bananama, narančama, kaktusima...”, stoji u atraktivnom opisu lokacije na kojoj se nalazi objekt. Zatim se objašnjava što sve vila posjeduje. Vila Bobara prima osam ljudi, posjeduje četiri sobe i u svakoj hlađenje i grijanje po potrebi, zatim tri kupaonice, četiri toaleta, Infinity bazen s mlaznom strujom. Vila ima velike terase od prirodnoga kamena, a unutra su grijani podovi. Donji kat ima veliki dnevni boravak s ljetnom kuhinjom. Izlazi se kroz klizna vrata na veliku terasu s bazenom pokraj kojega je vanjski tuš.

“U dnevnoj sobi je mramorni stol s mnoštvom stolica i jastuka, a pogled se proteže prema otocima i moru. Uz sami bazen raste velika stara bogumila i do nje je magnolija pokraj koje su kameni stol i klupa te roštilj. Na donjem katu su i dvije sobe, svaka sa zasebnom kupaonicom. Na gornjem katu je veliki dnevni boravak s velikom terasom koja gleda na more. Na gornjem katu su još dvije velike sobe i jedna velika kupaonica. Kuća je opremljena suvremenim namještajem i originalnim umjetninama. Kuhinja je opskrbljena svim mogućim uređajima, a hladnjak posjeduje ledomat”, stoji u opisu nekretnine koja je na prodaju.

Na stranici Krešić Properties ne stoji cijena, no u njihovu uredu kažu kako se ovaj objekt prodaje za četiri milijuna eura. Zanimljivo je kako vila Bobara posjeduje i bazen, što je vidljivo iz fotografija na internetskim stranicama na kojima se ova vila može unajmiti. No, istodobno, u vlasničkim dokumentima nema bazena.

Najam 1000 eura

Za najam preko Bookinga, Airbnbja ili pak preko drugih tražilica apartmana i vila tijekom ljeta bilo je potrebno izdvojiti gotovo 1000 eura po noćenju. Istodobno, primjerice, za razdoblje od četiri noći sredinom listopada cijena iznosi 3200 eura. Da je riječ o paprenim cijenama, pokazuje podatak kako dvije osobe i jedno dijete mogu unajmiti sobu u hotelu Sheraton Riviera u Dubrovniku s četiri noćenja i uključenim doručkom za 742 eura.

Wolfgang Petritsch nije jedini koji je nakon angažiranja u BiH i regiji izgradio ili kupio apartmane i vile na Jadranu. To su učinili i Carl Bildt, William Montgomery, Valentin Inzko, dok je pokojni Paddy Ashdown kupio kuću na Jablaničkom jezeru i potom je prodao. Austrijski diplomat Petritsch bio je visoki predstavnik do 2003. Nagađalo se kako je tada mjesečno zarađivao 24.000 eura. Pa, ipak, ostao je u iznimno lošem sjećanju Hrvatima u BiH jer je bio na čelu međunarodne uprave koja je nametnula izmjene Ustava Federacije BiH kojima su urušena načela jednakopravnosti Hrvata iz Washingtonskog sporazuma. Nasilno je ugušio otpor Hrvata, smijenio više vodećih dužnosnika, a tenkovima uništio Hercegovačku banku koja je bila simbol njihove ekonomske vitalnosti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?