Neodoljivi mirisi pite napravljene od cimeta, jabuka i oraha, klasičnog deserta savršeni su za druženja uz kavu ili toplu šalicu čaja. Uz okuse jabuke i oraha odlično se prožima okus cimeta, začina koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva.
Pita od jabuka, oraha i cimeta
Kora
150 g brašna
1 žličica soli
1 žličica šećera
113 g maslaca (hladnog)
60-90 ml hladne vode
Nadjev
6 velikih jabuka, oguljenih i narezanih na ploške
15 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
100 g smeđeg šećera
5 g cimeta
34 g brašna
1 žličica ekstrakta vanilije
Preljev
135 g brašna
100 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta
113 g hladnog maslaca narezanog na kockice
100 g oraha, grubo nasjeckanih
Priprema:
Za pripremu kore:
1. U multipraktiku pomiješajte brašno, sol, šećer i maslac i miksajte 4 do 6 puta dok se još ne vide komadići maslaca veći od zrna graška. Dodajte žlicu (15 ml) hladne vode miješajući jednom ili dva puta nakon svakog dodavanja. Prestanite dodavati vodu i miješati kada primijetite da se tijesto skuplja i počinje grudati, piše Zivim.hr.
2. Smjesu prebacite ga na papir za pečenje i još malo razradite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku zamotanog u papiru za pečenje ili plastičnoj vrećici najmanje dva sata.
Priprema nadjeva:
1. U posudi pomiješajte jabuke, limunov sok, smeđi šećer, cimet, brašno i vaniliju da se sjedine. Ostaviti sa strane.
Priprema preljeva:
1. U posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, cimet i maslac. Smjesa treba imati mrvičastu teksturu.
2. Dodajte sjeckane orahe. Sjedinjenu smjesu stavite u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u ravnomjeran krug od 28 cm. Tijesto premjestite u posudu za pite od 23 cm. Ravnomjerno ga utisnite na dno i uz stijenke posude za pite i oblikujte rubove.
Ravnomjerno rasporedite nadjev u koru za pitu i uklonite višak tekućine iz nadjeva ako je ima. Izvadite preljev iz hladnjaka i prelijte preko nadjeva. Kalup labavo pokrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta. Zatim je uklonite i ostavite pitu u pećnici, smanjite temperaturu na 190 °C i pecite još 30-35 minuta. Posljednjih 15 minuta ponovno prekrijte aluminijskom folijom. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.