Provjerili smo

Plaća obućara i krojača u BiH pokriva tek oko petine mjesečne potrošačke košarice

27.09.2024.
u 18:01

Platiti račune ili kupiti hranu postala je dvojba većine bh. građana, posebno umirovljenika i onih na minimalcu jer prihodi su preniski, a troškovi života svakodnevno rastu, piše Večernji list BiH. Dugo i sušno ovogodišnje ljeto izazvalo je brojne probleme u poljoprivrednoj proizvodnji pa je već na tržnicama zabilježen rast cijena brojnih vrsta voća i povrća, a pojedinih i više od 100 posto, no strah od novih skokova svakodnevno postavlja pitanje - donose li nam jesen i zima nove, više cijene proizvoda?

Nizak standard i radnici

Troškovi iz mjeseca u mjesec rastu, što posebno pokazuje podatak Saveza samostalnih sindikata, prema čijem je izračunu košarica u kolovozu u odnosu na srpanj poskupjela za oko 400 maraka. Prosječna plaća, prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku, iznosi 1351 KM i ona je pokrivala tek 39,98 posto, a za potrošačku košaricu koju je izračunao Savez samostalnih sindikata BiH u kolovozu je trebalo 3379,30 KM. S druge strane, moramo uzeti u obzir da veliki broj građana još uvijek prima minimalnu plaću koja, prema odluci Vlade Federacije BiH, iznosi 619 KM, a ona je pokrila tek 18,32 posto, odnosno ni petinu iznosa potrošačke košarice. Provjerili smo i koja zanimanja u BiH primaju najmanje plaće. Prema analizama portala plata.ba, u BiH najnižu plaću primaju radnici koji su zaposleni u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji. Tako obućar, prema analizama navedenoga portala, mjesečno u prosjeku zaradi 665 KM. Plaća krojača je nešto viša, no i dalje nedovoljna za podmirivanje osnovnih životnih troškova. Osobe u tim zanimanjima prosječno mjesečno zarade 701 KM, dok šivači zarađuju 745 KM. Zaposleni u pomoćnim i niskokvalificiranim poslovima također primaju znatno nižu plaću od prosječne. Tako čistači prosječno mjesečno zarade 749 maraka. Osoblje koje se bavi pružanjem informacija (portiri) za mjesec dana svoga rada, prema podacima ovoga portala, mjesečno zaradi 773 KM. U top deset zanimanja koja primaju najniže plaće su odjevni tehničari, kojima na račun mjesečno legne 847 KM, te rezači tkanine, kojima je prosječna mjesečna zarada 851 KM. Plaća njegovateljima starijih osoba u BiH je 880 KM, dok osobe koje čuvaju djecu i bave se kućanskim poslovima za mjesec dana rada zarade 881 KM.

Među zanimanjima kojima je mjesečna zarada manja od 1000 KM su i domari, anketari, frizeri, higijeničari, spasioci, vrtlari… Posljednji na ljestvici su stolari i oni su najviše rangirani kada govorimo o zanimanjima u kojima se najmanje zarađuje. Kako pokazuju podaci portala plata.ba, mjesec dana njihova rada prosječno košta 943 KM. Iz udruga za zaštitu potrošača već godinama upozoravaju nadležne na nizak standard života bh. građana. - Građani se snalaze na razne načine. Prave popise, kupuju manje količine hrane, dok se na kvalitetu već odavno ne gleda. Brojni su primorani i zadužiti se kako bi izmirili sve troškove, potežu i za kreditima, ulaze u dužničko ropstvo. Umirovljenici su tu posebno ugroženi. Njihova mirovina jest povećana, ali cijene svega ostaloga su skočile mnogo više - objasnio je nedavno u razgovoru za Večernji list Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača "DON".

Građani skromno žive

Ekonomski analitičari ističu kako bh. građani žive vrlo opterećujuće. - Građani pokušavaju preživjeti s novcem koji imaju, a mislim da je najveća odgovornost na onima koji vode ovu državu i koji ne vide da je ekonomija primarni problem kojim se moraju baviti - poručio je nedavno za N1 ekonomski analitičar Zoran Pavlović. I građani kažu kako žive i više nego skromno jer, ističu, za bilo kakav luksuz i istupanja prostora nemaju. - Četvero nas je u obitelji i zaista nemamo prostora za bilo kakav luksuz, posebno jer u kući imamo srednjoškolca i studenta. Apsolutno sve što možemo kupujemo na akcijama i sniženjima - od hrane do odjeće. Živimo izrazito skromno, a jedina želja mi je da svane dan kada više neću morati stalno prebirati po novčaniku i računati koliko mi je novca ostalo te odmjeravati na što ću ga potrošiti - objasnila je sugovornica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije