Sastojci
3 patlidžana,
6 nasjeckanih šampinjona,
3 naribana čehna bijelog luka,
2 kašike sjemenki sezama,
4 kašike brašna,
1 kašika mljevenih lanenih sjemenki,
2 kašike nasjeckanog kopra,
1 kašičica majčine dušice,
1/2 kašičice kumina,
so,
biber,
ulje za prženje.
Priprema:
1. Patlidžane izdubite i ogulite. Nasjeckajte ih i pomiješajte s gljivama. Zagrijte 2 kašike ulja u tavi i dodajte patlidžane, gljive, bijeli luk, začine i začinsko bilje. Poklopite i dinstajte, povremeno miješajući, oko 7 minuta. Uklonite poklopac i nastavite kuhati još 5 minuta.
2. Izvadite sastojke iz tave i premjestite ih u veliku zdjelu. Dodajte preostale sastojke, dobro promiješajte i pomoću štapnog miksera malo izmiješajte.
3. Rukama oblikujte pljeskavice i pecite ih 2 do 3 minute sa svake strane.