uspijevaju i u devetom mjesecu

Plodna Posavina: Najveća ubrana lubenica kod Krištića imala 20 kilograma

05.08.2024.
u 18:09

Plodna posavska ravnica i radišni ljudi poznati su po proizvodnji mnogih poljoprivrednih kultura, a među njima uspješno rađaju lubenice i dinje. Građani rado kupuju i uživaju u domaćim slasnim proizvodima, koji na posavskim poljima uspijevaju i u devetom mjesecu.

Obitelj Krištić iz Boka proizvodnjom lubenica bavi se 30-ak godina i u prosjeku imaju 2-3 hektara pod ovom kulturom. Iz ljubavi su krenuli u ovaj nimalo lak i neizvjestan posao, a trud se ove godine isplatio.

„Ova je godina za mene dobra. Lijepe su lubenice i prinosi, dobro je, nije bilo leda. Imam prijatelja koji je zahvatio led, žao mi je, dogodilo se što se dogodilo, a i meni se to isto znalo događati. Riskantno je - može biti da je uspješno, a može biti i da je neuspješno“, kaže Ilija Krištić, javlja Federalna.

Budući da je tvornica na otvorenom, i ovu proizvodnju prate brojni problemi, a bez svakodnevnog navodnjavanja, nema ni očekivanog uroda. Najveća ubrana lubenica na njihovom polju imala je 20 kg. Unatoč tome ne odustaju i sretni su kada im se zadovoljni kupci vraćaju - poput Nade Džoić, iz Donje Mahale - jer prepoznaju i cijene domaće. Za dobru lubenicu ne žale izdvojiti 1 KM za kilogram jer znaju da kupuju provjereno i kvalitetno, što je Krištićima veliko zadovoljstvo za uloženi trud.

Ilija smatra da bi prodaja bila i bolja da nije konkurentnih uvoznih lubenica, čija je cijena nerijetko niža od domaće: „Ima ih dosta. Nas dvojica proizvodimo ovdje, to je možda svega 10 posto od proizvodnje, a ostalo je sve iz uvoza. I nama se, evo, već stvaraju viškovi ovdje, ne možemo stići prodati sve“.

Sami proizvode, sami i prodaju lokalnim kupcima. Iako za lubenicu dobivaju poticaj, izdaci su, kaže ovaj poljoprivrednik, veliki, od zakupa zemljišta i repromaterijala, do radne snage. Stoga najveći dio posla obave on i supruga i nije im teško, ističe Ilija, samo da ih dobro zdravlje služi.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije