Obvezna od 1. studenog

Pogledajte kolike su kazne za neposjedovanje zimske opreme

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
24.10.2024.
u 15:52

Osim što će vam novčanik biti tanji, ako ne posjedujete zimsku opremu može vam se dogoditi i najgori scenarij - isključenje iz prometa

Od 1. studenog do 1. travnja 2024. na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za vozila, bez obzira na uvjete na cesti. Za sve one koji se ne budu pridržavali pravila predviđene su kazne.

Pravilnik o prometu u zimskim uvjetima propisuje obveznu zimsku opremu. Opremu podrazumijeva: Pneumatike za zimsku uporabu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili, pneumatike za lјetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska kotača. Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obvezni ni po ovom pravilniku.

Za nepoštivanje obveza koje se odnose na zimsku opremu, propisane su Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Tako je članom 234. predviđena novčana kazna od 500 do 5.000 KM za prekršaj za poduzeće ili drugu pravnu osobu, a ako naredi ili dozvoli da se u prometu ili putu koristi vozilo koje nema propisanu opremu ili propisanu zimsku službu. Kaznom od 500 do 1.000 KM kaznit će se fizička osoba koje samostalno obavlja poslove.

Kaznom od 100 do 30 KM kaznit će se odgovorna osoba u poduzeću ili drugoj pravnoj osobi. Član 238. propisuje da će se novčanom kaznom od 40 KM kazniti osoba koja u prometu na putu upravlja vozilom koje ne posjeduje opremu. Osim što će vam novčanik biti tanji, ako ne posjedujete zimsku opremu može vam se dogoditi i najgori scenarij - isključenje iz prometa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije