Ulaganje u proizvodnju hrane

Poljoprivrednici u Federaciji bi mogli lakše do kredita, doznajte što Vlada priprema

16.10.2024.
u 14:15

pPotencijalna rješenja u okviru kreiranog jamstvenog fonda, uključivala bi kredite za ulaganje u modernizaciju

Poljoprivrednici u Federaciji uskoro bi mogli mnogo lakše do kredita putem kojih bi mogli unaprijediti domaću proizvodnju hrane, modernizirati proces proizvodnje te time povećati vlastitu konkurentnost na tržištu.  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u sjedištu ministarstva s predstavnicima Razvojne banke FBiH i Union banke o mogućnostima plasiranja kredita za poljoprivredne proizvođače koji nastoje osigurati veći stupanj proizvodnje na svojim gazdinstvima.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je potvrdilo da je tijekom sastanka istaknuto kako je nedavno usvojena Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH predvidjela da se poboljša poslovno okruženje poljoprivrednih proizvođača.- Obiteljska poljoprivredna gazdinstva čine najveći dio poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH i upravo njima je pristup kreditnim sredstvima na tržištu kapitala izrazito limitiran. Prema nedavno usvojenoj Strategiji jedan od glavnih ciljeva je omogućiti izdavanje jamstava poslovnim bankama za kredite dodijeljene primarno porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, obrtima i poljoprivrednim zadrugama – kazao je ministar Hrnjić. Istaknuto je kako bi potencijalna rješenja u okviru kreiranog jamstvenog fonda, uključivala kredite za ulaganje u izgradnju i opremanje štalskih objekata, podizanje i opremanje trajnih nasada, plastenika i staklenika, nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, visoko kvalitetne rasplodne stoke, te ulaganje u diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima.

Predstavnici Federalnog ministarstva su naglasili da će razgovori s predstavnicima banaka u državnom vlasništvu biti nastavljeni u narednom razdoblju kako bi se došlo do najboljih rješenja koja će unaprijediti poslovanje poljoprivrednih proizvođača koji nastoje prijeći u status srednjih i velikih poljoprivrednih proizvođača. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije