Vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi. Ipak, mnogi ljudi ne vode previše brige o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije se, normalno, ne mogu sjetiti koliko dugo je to već zamrznuto. Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje stavite naljepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvijek sigurna za jelo, prenosi 24sata.hr.
Kruh, pecivo i kolači
Pečen kruh i pecivo - 2 do 3 mjeseca
Nepečen kruh i pecivo - mjesec dana
Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci
Pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 mjeseca
Pečeni kolači svježi - mjesec dana
Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci
Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca
Cheesecake - 2 do 3 mjeseca
Palačinke - 3 mjeseca
Vafli - mjesec dana
Meso
Janjetina i teletina - 9 mjeseci
Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci
Komadi piletine ili puterine - 9 mjeseci
Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca
Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
Divljač - 3 do 4 mjeseca
Kuhana šunka - 2 mjeseca
Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca
Slanina - mjesec dana
Kobasice - 1 do 2 mjeseca
Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca
Hrenovke - 1 do 2 mjeseca
Pržena piletina - 4 mjeseca
Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci
Hrana iz mora
Bijela riba - 6 mjeseci
Plava riba - 2 do 3 mjeseca
Dimljena riba - 2 mjeseca
Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci
Kamenice - 2 do 3 mjeseca
Jastog - 12 mjeseci
Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci
Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci
Morska hrana iz konzerve - 2 mjeseca
Mlječni proizvodi i jaja
Maslac - 6 do 9 mjeseci
Margarin - 12 mjeseci
Mlijeko - 3 do 6 mjeseci
Svježi sir - mjesec dana
Tvrdi sir - 6 mjeseci
Mekani sir - 6 mjeseci
Sladoled - 2 mjeseca
Jogurt - 1 do 2 mjeseca
Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana
Voće, povrće i orašasti plodovi
Citrusno voće - 3 mjeseca
Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci
Orašasti plodovi - 3 mjeseca
Povrće - 8 do 12 mjeseci
Ostalo:
Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca
Juha od mesa - 2 do 3 mjeseca
Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca
Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca
Svježe napravljen sok - 6 mjeseci
Složenac - 3 mjeseca
Kuhana riža - 3 mjeseca
Kuhana tjestenina - 3 mjeseca
Pizza - 1 do 2 mjeseca
Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci
Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, Kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja. Zatim, u duboko zamrzavanje nioje dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patliđan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke o pivo. Također, napominju kako je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stupnjeva Celzijussevih, piše Visualistan .