Širokobriješki umirovljenici u posjetu Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru

Poseban osjećaj bio je vidjeti replike Torinskoga platna i Isusova groba

26.07.2024.
u 21:04

Širokobriješka Udruga umirovljenika priredila je za dio svojih članova nezaboravan izlet na Buško jezero. Njih 60 autobusom je krenulo u ranim jutarnjim satima te, uz nekoliko kraćih stanki, stiglo na odredište u vrijeme kada još sunce nije toliko "pržilo".

Na njihovu sreću, Buško jezero i priroda oko njega učinili su da temperatura na termometru nije dosezala vrijednosti koje ovih dana vladaju u Hercegovini. Premda je razgledavanje ovog dijela BiH bilo iznimno zanimljivo, poseban doživljaj bio je posjet crkvi svetog Ilije.

Razgledavanje starina

Nakon mise krenulo se u obilazak znamenitosti jedinstvenog duhovnog centra - Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru. Tako su širokobriješki umirovljenici mogli vidjeti repliku Torinskog platna u koje je bilo omotano tijelo Isusovo te zaviriti u repliku Isusova groba provlačeći se kraj kamena kojim je bio zatvoren Kristov grob. Ništa manje nije bilo zanimljivo i razgledavanje starina kojima su se nekada koristili stanovnici ovih krajeva svih naroda i vjeroispovijesti. Tako je njih 60 razgledalo prekrasni duhovni centar.

Naime, Hrvatska karmelska provincija svetoga oca Josipa sa sjedištem u Zagrebu izgradila je na Buškom jezeru u župi Grabovica u općini Tomislavgrad Samostan - duhovni centar "Karmel sv. Ilije" i crkvu sv. Ilije proroka, zaštitnika Bosne i Hercegovine.

Umirovljenici su posebno bili oduševljeni karmelićanskim provincijalom Dariom Tokićem, koji je za tu prigodu stigao iz Zagreba kako bi svojim zanimljivim kazivanjem oduševio posjetitelje iz Hercegovine.

- Bio je to iznimno ljubazan doček, a našim članovima provincijal je svojim gestikulacijama i približavanjem sadržaja duhovnog centra priredio nezaboravan boravak. Družili smo se i na zajedničkom ručku, a nakon toga krenuli put Širokog te usput obišli i ekoselo kod Livna - kaže tajnik Udruge umirovljenika iz Širokog Brijega Frano Matković, koji je vodio ovu skupinu izletnika.

Prema kazivanju predsjednika Udruge, umirovljenici su do sada imali izlete u Vepric kod Makarske te na Blidinje, a planirani su još izleti za Malu Gospu u Šćit, a vjerojatno će u međuvremenu biti dogovoren još poneki izlet.

Potpora Grada

- Uloga naše udruge i jest uljepšati umirovljeničke dane naših članova i mi to činimo kako najbolje znamo. Treba reći da nam u tome svesrdno pomažu i neka poduzeća, prvenstveno Miškić bus, a imamo podršku i Grada - istaknuo je Slavko Hrkać, predsjednik Udruge umirovljenika Široki Brijeg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?