ŠIROKI BRIJEG

Posjet Lovrakovu rodnom mjestu i kultnom "vlaku u snijegu"

02.07.2024.
u 21:43

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH dalo je "zeleno svjetlo" dvama projektima u korist Prve OŠ Široki Brijeg u sklopu programa prekogranične suradnje RH i BiH za 2024.

Još početkom lipnja djelatnike i učenike Prve OŠ Široki Brijeg ugodno je iznenadila vijest iz hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je dalo "zeleno svjetlo" dvama kvalitetnim projektima u korist ove najveće širokobriješke škole, i to u sklopu programa prekogranične suradnje RH i BiH za 2024. godinu, piše Večernji list BiH. Prvi od njih obuhvaća uređenje prostranog školskog dvorišta, dok je drugim pomno isplanirana suradnja Udruge "Sretna škola" s Kulturnim centrom "Mato Lovrak", smještenim u rodnom mjestu omiljenog dječjeg spisatelja brojnih generacija.

- Prije nekoliko mjeseci razveselio nas je poziv ravnateljice KC-a "Mato Lovrak" Zvjezdane Galkowski, koja je ustvrdila da "pravimo iznimno vrijedne iskorake u izvannastavnim aktivnostima" te da upravo nas žele učiniti svojim prekograničnim partnerima. Osobito zanimanje pokazali su za dva naša brenda - inkluzivne slikovnice i originalni Naški kviz, koje smo im s ponosom predstavili koncem lipnja prigodom našeg trodnevnog studijskog putovanja u Veliki Grđevac. Ovo slikovito rodno mjesto Mate Lovraka, smješteno između Bjelovara i Daruvara, skriva čarobne lokacije snimanja filma po Lovrakovu romanu "Anka Brazilijanka", mlin Pere Kvržice i njegove družbe te polustoljetni "vlak u snijegu" iz istoimenog filma, tako da su mali članovi Čitateljskog kluba Prve OŠ impresionirani svime što su vidjeli i doživjeli - naglasio je jedan od voditelja projekta "Osjeti knjigu riječ po rič" književnik i školski knjižničar Miro Naletilić. Dodao je da se ništa od svega ne bi dogodilo da Udruga "Sretna škola" nije pokazala iznimnu strpljivost u organizaciji ovog posjeta, prigodom kojeg su mali Širokobriježani posjetili i bjelovarski Gradski muzej i pogon tvornice Koestlin, kao i znameniti daruvarski dvorac Janković.

- Ravnateljica i naša partnerica Zvjezdana Galkowski učinila je sve kako bi studijsko putovanje u središte Bjelovarsko-bilogorske županije učinila nezaboravnim učenicima, kojima će u trajnom sjećanju ostati večernja projekcija filmskog klasika "Vlak u snijegu" popraćena znakovnim pismom, a pod vedrim grđevačkim nebom i pored originalnog vlaka iz filma. Svi su osvježili svoje poznavanje znakovnog jezika i tijekom radionice "Film svima" Riječanke Maje Ogrizović, ali i pokazali koliko poštuju svoj planet prigodom obilaska staze ljubitelja prirode unutar Lovrakova centra - poručila je jedna od utemeljiteljica Udruge "Sretna škola", profesorica Mara Bošnjak. Zahvalnost gostoljubivom domaćinu gosti iz Širokoga Brijega uzvratili su odradivši iznimno uspješan okrugli stol o inkluzivnim projektima školske knjižnice Prve OŠ pred brojnim uzvanicima, koji su se koncem druženja dobro zabavili uz popularni Naški kviz "Rič po rič". Cilj programa "Osjeti knjigu riječ po rič" je pružanje potpore Hrvatima u BiH, kao i jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnoga područja. Velikogrđevčani će uzvratiti posjet Širokobriježanima početkom nove školske godine kako bi se iz prve ruke uvjerili u kreativnost Udruge "Sretna škola" i Čitateljskog kluba Prve OŠ te osjetili tradicionalnu hercegovačku gostoljubivost. Ugovor o financiranju projekata potpisan je početkom lipnja, a realizirat će se tijekom nastupnih mjeseci - na zadovoljstvo obiju partnerskih strana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije