Gotovo dva tjedna nakon razornih poplava

Posljednja žrtva pronađena, cestom spojene Hercegovina i Bosna: Evo koje sve posljedice su ostavile poplave

potraga Buturović Polje
16.10.2024.
u 21:56

Ekipe za sanaciju šteta neprekidno rade na terenu i pokušavaju raščistiti ruševine te stvoriti uvjete za početak obnove. Preciznijih procjena o ukupnim razmjerima šteta još nema, no izvjesno je kako je riječ o milijunima eura.

Okončana je potraga za posljednjim tijelom žrtve u sjevernome dijelu Hercegovine pa se konačan broj stradalih u tragičnim poplavama i odronu stijenja u Bosni i Hercegovini zaustavio na 27. Posljednje tijelo za kojim se tragalo pronađeno je na području mjesta Buturović Polje, koje pripada Konjicu, što je medijima potvrdio gradonačelnik Osman Ćatić koji je izvijestio da je s tog područja smrtno stradalo pet osoba, piše Večernji list BiH. Pronađeno je tijelo 63-godišnjeg muškarca. Prethodno je pronađena i njegova supruga, koja je također stradala.

Poziv za prijavu šteta

U tome je mjestu u poplavama koje su izbile 4. listopada nakon obilnih oborina poginulo pet osoba, tri u Fojnici u središnjoj Bosni, a najviše je smrtno stradalih u selu Donja Jablanica, gdje je poginulo 18 osoba te još jedna u selu Zlate u istoj općini. Tu je tragediju prouzročilo obrušavanje kamenja iz obližnjeg kamenoloma, pri čemu su uništeni deseci obiteljskih kuća. Ekipe za sanaciju šteta neprekidno rade na terenu i pokušavaju raščistiti ruševine te stvoriti uvjete za početak obnove. Preciznijih procjena o ukupnim razmjerima šteta još nema, no izvjesno je kako je riječ o milijunima eura.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović kazao je kako je samo u toj općini porušeno 49 objekata, dok ih je još najmanje 180 oštećeno. Početne su procjene kako je materijalna šteta samo u Jablanici dosegnula iznos od oko 25 milijuna eura. Stožer civilne zaštite te općine usvojio je zaključak kojim je određen rok za predaju zahtjeva za prijavu štete na imovini uslijed prirodne nepogode, a zahtjeve je moguće poslati do 23. listopada.

- Rok za podnošenje zahtjeva pravnih i fizičkih osoba za prijavu štete na imovini koja je oštećena ili uništena uslijed nesreće prouzročene velikim kišnim oborinama i klizištima na području općine Jablanice je 23. listopada 2024. godine - stoji u navedenom zaključku. Konjic i Jablanicu posjetili su veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy i ravnatelj Misije USAID-a Coffman Krunic, gdje je, uz potporu USAID-a, Catholic Relief Services isporučio prijeko potrebnu opremu za čišćenje i oporavak lokalnim civilnim vlastima kako bi pomogli obiteljima da se vrate u svoje domove i obnove posao.

- Vlada SAD-a solidarizira se sa zajednicama koje su pogođene razornim poplavama u Bosni i Hercegovini - naveli su u objavi na X profilu. Također su se sastali s lokalnim vlastima i pogođenim obiteljima kako bi ponovili stalnu predanost Sjedinjenih Država da podrže Bosnu i Hercegovinu dok se zajednice obnavljaju nakon razornih poplava. Najmanje oko 25 milijuna eura, kao u Jablanici, iznose i štete koje su poplave prouzročile u trima općinama središnje Bosne, odnosno Kiseljaku, Fojnici i Kreševu. Ogromna šteta pričinjena je i na prometnoj infrastrukturi jer su brojne lokalne ceste oštećene do te mjere da je njima moguće prometovati samo terenskim vozilima. Cestovni promet magistralom M-17 između Mostara i Jablanice je ponovno omogućen tijekom cijelog dana nakon što je poslije poplava i odrona bila samo privremeno osposobljena za promet. Odluku o tome donio je Federalni stožer civilne zaštite nakon prijedloga resornog Ministarstva prometa i veza kojemu je na čelu Andrijana Katić. Dio te prometnice urušio se u katastrofalnim poplavama u kanjon rijeke Neretve. U međuvremenu je taj dio ceste saniran.

Gospodarstvo na izdisaju

- S obzirom na to da je okončana potraga za osobama nestalim u prirodnoj nepogodi u Donjoj Jablanici, kao i da je upravitelj magistralne ceste osigurao uvjete za odvijanje prometa, Ministarstvo je na prijedlog Ceste FBiH donijelo rješenje - naveli su iz Ministarstva prometa i veza Federacije BiH. Objasnili su kako će se promet magistralnom cestom odvijati uz prometnu signalizaciju i uz povremene zastoje. No, putnici neće morati iz Hercegovine više obilazno putovati prema Sarajevu ili pak koristeći cestu preko Boračkoga prema Konjicu. Na žurnu obnovu željezničke pruge kod Jablanice pozivaju brojni gospodarstvenici, inače to prijeti gašenjem nekoliko velikih kompanija i otkazima velikom broju ljudi.

Vlada FBiH je zadužila Javno poduzeće Autoceste da u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama provjere mogućnost da se novac interventno preusmjeri zbog saniranja željezničke i cestovne infrastrukture. Koliki su razmjeri štete počinjene u poplavama i požarima, djelomično je osvijetlila i satelitska snimka Službe za upravljanje hitnim slučajevima Copernicus Europske unije koja je ukazala na smjer bujica, ali i mulja i kamenja koji su se sručili na više naselja u Donjoj Jablanici i Konjicu u sjevernom dijelu Hercegovine te Kiseljak, Kreševo i Fojnicu u središnjem dijelu Bosne. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije