nastavak investicije EU u Zapadni Balkan

Potvrđen novi paket ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana vrijedan 1,2 milijarde eura

Željana Zovko
EPP
08.07.2024.
u 19:21

Ovaj paket od 1,2 milijarde eura, od čega je 300 milijuna bespovratnih sredstava iz IPA III, uložit će u razvoj vodne i vodoopskrbne infrastrukture, istaknula je Zovko

Suizvjestiteljica za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) Željana Zovko kao predstavnica Europskog parlamenta sudjelovala je početkom srpnja u Londonu na šestom sastanku Strateškog odbora Okvira za ulaganja za zapadni Balkan (WBIF) tijekom kojeg je potvrđen novi financijski paket ulaganja Komisije za razvoj infrastrukture i potporu poduzetništvu na Zapadnom Balkanu vrijedan 1,2 milijarde eura.

"Šesti paket ulaganja nastavak je investicije Europske unije (EU) u Zapadni Balkan koja će biti ukupno vrijedna 30 milijardi eura. Ovaj paket od 1,2 milijarde eura, od čega je 300 milijuna bespovratnih sredstava iz IPA III, uložit će u razvoj vodne i vodoopskrbne infrastrukture, pridonijeti jačanju regionalnih veza ulaganjem u obnovu i modernizaciju željezničkih veza i osigurati potporu poduzetništvu u zemljama Zapadnog Balkana", istaknula je Zovko, priopćeno je iz njenog ureda.

Dodala je kako će ova ulaganja, zajedno s potrebnim reformama i pristupom jedinstvenom tržištu, pripremiti gospodarstva partnera na Zapadnom Balkanu za pristupanje Uniji, što se pogotovo tiče Bosne i Hercegovine koja je u ožujku ove godine dobila zeleno svijetlo za otvaranje pregovora o članstvu što je trenutačno ključno za europski put zemlje.

"Ovaj paket još jedna je potvrda kontinuiranog ulaganja Unije u europski put zemalja u regiji čime i potvrđujemo našu snažnu privrženost politici proširenja koja se danas nalazi na vrhu europskog dnevnog reda", zaključila je Zovko.

Europska komisija najavila je početkom srpnja šesti financijski paket ulaganja u sklopu Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan čiji je cilj potaknuti ulaganja u osam velikih investicijskih projekata u iznosu od 1,2 milijarde eura.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije