kupci iznenađeni

Povrće na banjalučkoj 'Tržnici' skuplje i više od 100 posto, pravljenje zimnice postalo neisplativo

09.09.2024.
u 14:27

Cijene povrća na banjalučkoj “Tržnici” znatno su veće u odnosu na prije mjesec dana, a neki proizvodi, poput rajčice, skuplji su za čak više od 100 posto.

Kupci na gradskoj pijaci danas razgledaju cijene povrća zbog zimnice koju planiraju spremati. Iznenađeno komentiraju kako je sve poskupjelo u samo nekoliko dana.

Omiljena zimnica u banjalučkoj regiji je ajvar za koji treba paprika i patlidžan, a njihova cijena po kilogramu je 4-5 KM, odnosno dvije KM.

- Za 20 tegli ajvara treba oko 180 KM, samo za povrće. To je baš mnogo. Mislim da je jeftinije kada se kupi u prodavnici, ali pravit ćemo sve dok budemo mogli i imali novca jer znamo što stavljamo u tegle - kaže jedna umirovljenica.

Ona dodaje da će ovih dana napraviti i nekoliko tegli pekmeza od šljiva koje su ove godine rodile u potkozarskom kraju i kvalitetne su. Kilogram plavih šljiva je oko 2-2,50 KM.

Na pijaci se traže i krastavci kornišoni za zimnicu, a kilogram košta 4 marke.

Sezonsko povrće je na kraju, pa rajčica koja je krajem srpnja koštala oko 1,50 - 2 KM, sada iznosi najjeftinije 3,5 KM. Cijena "volovskog srca" je 5 KM.

Krumpir košta 2 - 2,50 KM, a preprodavači na pijaci kažu da je ove godine kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu i jeftiniji.

Osim šljiva, od sezonskog voća na pijacu je stiglo hercegovačko grožđe koje košta 5 maraka.

Domaća jaja nitko ne prodaje, industrijska koštaju 0,40 KM po komadu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?