Malo je onih koji ne vole grickati kokice dok gledaju omiljenu seriju ili novi film, a ako ste primjerice u kinu, pola velike vrećice pojedete dok čekate da film počne.
Kokice su zapravo cjelovita žitarica, ali raspuknuta pa ih je zdravo, čak i preporučljivo jesti. – Dok ih neki ljudi smatraju lošom hranom, one to nisu – kaže nutricionistica Abby Langer.
– Ne samo da sadrže mnogo vlakana već imaju i vrlo malo kalorija kada ih se peče bez puno masnoće. Velikog su volumena pa se možete brzo osjećati sitima. Osim toga, daju i osjećaj zadovoljstva zbog hrskavosti – dodaje ona.
No, kokice često znaju postati nezdrava hrana zbog načina na koji ih ljudi jedu.
– Pošto su lagane i vrlo 'zarazne', ljudi ih često znaju pojesti previše. A ako pojedete previše, unijet ćete i neželjene kalorije – kaže nutricionistica.
Jedna manja vrećica kokica, odnosno 100 grama, sadrži 93 kalorije, 3 grama proteina, 1,2 grama masti, 18 grama ugljikohidrata te 3 grama vlakana.
Riječ je naravno o kokicama ispucanim na minimalno masnoća i bez dodatnih okusa. Kokice postaju puno kaloričnije kada im se dodaje sir, maslac, karamela i sl. te tada one postaju nezdrave.
Primjerice, 100 grama kokica s maslacom sadrži 192 kalorije i čak 15 grama masnoća što je pet puta više od običnih kokica.
Nutricionistica Langer preporučuje i izbjegavanje kokica za mikrovalnu pećnicu jer je dobro poznato da su one bogate masnoćama i soli, ali su i kancerogene.
Ako već želite brze kokice iz mikrovalne, uzmite običnu papirnatu vrećicu i u nju stavite kukuruz te ga ispucajte bez masnoća. Tako ćete biti sigurni da jedete niskokalorične kokice koje su super zdrava grickalica.