trebao bi biti tajan

Pravilnik o Registru pedofila u FBiH stupa na snagu: Bit će dostupan institucijama i organizacijama

pedofil
26.09.2024.
u 07:32

Pravilnik o Registru pedofila u Federaciji BiH stupa na snagu danas, a trebao bi biti tajan i trajan te dostupan institucijama.

U Registar će se upisivati osobe pravosnažno osuđene za kaznena djela iz Kaznenog zakona Federacije BiH kada su učinjena prema djeci i maloljetnicima.

U principu, služit će kao baza podataka ljudi koji su izvršili ova kaznena djela, ali i zakonski se nalaže da sve institucije i ustanove koje izravno rade s djecom i omladinom će, prije prijema zaposlenika u radni odnos, morati provjeriti nalaze li se te osobe u ovom registru, piše Klix.ba.

Provjera se radi tako da se lista kandidata koji su aplicirali šalje u sud i tužiteljstva.

Lana Prlić kao federalna zastupnica u prošlom sazivu je jedan od predlagača ovog pravilnika koja je ranije za Klix.ba pojasnila da su ovi registri u nekim europskim zemljama javni.

"Mi smo, za prvo uspostavljanje registra, odlučili da bude tajan. Naravno, svaki zakon se može mijenjati te bi se i ovo moglo mijenjati u skladu sa promjenama Kaznenog zakona FBiH", navela je ona.

Doktorica pravnih znanosti Adna Hanić Zalihić je radila na izradi Zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za kaznena djela te je rekla kako je zakonom predviđeno da se podaci iz registra mogu dati organima unutarnjih poslova, tužiteljstvu i sudu, kao i organima nadležnim za izvršenje kaznenih sankcija te organima koji sudjeluju u postupku uvjetnog otpusta, amnestije i pomilovanja.

"Registar nije mogao biti dostupan široj javnosti zbog nacionalnih i međunarodnih propisa koji reguliraju oblast zaštite osobnih podataka, a s kojima ovaj zakon treba biti usklađen", rekla je Zalihić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije