U organizaciji Udruge pčelara “Trut” Orašje održano je predavanje “Med - izvor zdravlja”. Predavačica je bila Nada Oršolić iz Tolise, profesorica na Zavodu za animalnu fiziologiju PMF-a u Zagrebu. Oršolić je na Zavodu već 33 godine kao redovita profesorica, osnovnu školu pohađala je u Tolisi, a gimnaziju u Orašju. Predavanje je okupilo oko 60 članova udruge i gostiju. Bilo je kvalitetno, korisno i detaljno obrazloženo sa znanstvenog gledišta kad su u pitanju vrijednosti meda u svim sferama života i rada. Mnogima će, kažu, proširiti vidike što znači koristiti med i što je med u životu čovjeka, ali i zajednice.
Uvođenje apiterapije
Predavanje se temeljilo na učinkovitosti meda i njegovoj važnosti za očuvanje zdravlja ljudi, posebice imunostimulacije, protubakterijskog i protuvirusnog učinka, djelovanje na dobre bakterije i na mikrofloru dišnog i probavnog sustava. Profesorica Oršolić je činjenicama potkrijepila djelovanje meda na različite bolesti povezane s oksidacijskim stresom, kao što su dijabetes, osteoporoza, bolesti srca i krvožilnog sustava. Istaknula je da med ima jako puno dobrih djelovanja za koje ljudi ne znaju ili je podcijenjeno, a sve više se uvodi pojam apiterapije u liječenju pčelinjim proizvodima. U posljednje vrijeme porasla je potrošnja meda, osobito kad je potvrđeno da med može djelovati protubakterijski. Posjetitelje je najviše zanimalo u kojim uvjetima čuvati med, koja su mu glavna svojstva i smiju li ga koristiti ljudi koji imaju dijabetes.
Čuvanje meda
- Med je potrebno držati zaštićen od svjetlosti i visoke temperature, a najpoželjnija je do 10 stupnjeva, dok na temperaturi od 10 do 21 stupanj dolazi do kristalizacije meda. Temperatura iznad 27 stupnjeva nikako se ne preporučuje jer tada med gubi hranjiva i dobra svojstva, kazala je Oršolić i naglasila potrebu ispravnog doziranja meda u ljudskoj prehrani. - Zdrave osobe i one koje se bave fizičkim poslovima mogu koristiti veće količine meda u prehrani. Nešto manje količine mogu koristiti ljudi s dijabetesom, s tim da med i tu pokazuje vrlo korisne učinke, ali u ograničenim količinama zbog svojih antiupalnih sposobnosti. Med, među ostalim, pomaže za dobar san i njegova kalorijska vrijednost je mnogo manja nego kod šećera, a indeks slatkoće puno veći nego kod šećera, kaže Oršolić. Predsjednik Udruge pčelara “Trut” Josip Mikić izrazio je zadovoljstvo predavanjem i brojem posjetitelja. S predavanja odlazimo s lijepim dojmovima i obogaćeni novim stečenim znanjem o medu i njegovoj ulozi u prehrani, kazao je Mikić i pozvao članove Udruge na godišnju skupštinu 11. ožujka u Orašju. - Predavanje je bilo vrhunsko i uputilo nas je na to što trebamo činiti kako bismo podigli razinu svog zdravlja. Bilo je usmjereno i prema širem građanstvu te su mu, po mom mišljenju, trebali nazočiti i medicinari, rekao je Veljko Živanović, predsjednik Udruge pčelara Brčko Distrikta.