Predsjedateljica Krišto sa zapovjednikom EUFOR-a general-bojnikom Habermayerom

15.03.2023.
u 16:59

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa zapovjednikom EUFOR-a u BiH general-bojnikom Helmutom Habermayerom o suradnji institucija BiH i EUFOR-a u
idućem razdoblju.

Predsjedateljica Krišto je upoznala general-bojnika Habermayera s prioritetima rada Vijeća ministara BiH. Istaknula je da euroatlantske integracije BiH nemaju alternativu, ali i da taj proces zahtijeva dosta kompromisa i puni politički konsenzus sva tri naroda, te da će s tim u vezi i sukladno nadležnostima fokus rada biti usmjeren na postizanje dogovora o svim ključnim pitanjima tog procesa.

Sugovornici su pozitivnim ocijenili današnju odluku Vijeća ministara BiH o utvrđivanju Nacrta proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu i donošenje odgovarajućih odluka kojima se povećavaju primanja zaposlenim u institucijama BiH, među kojima su i vojnici.
Predsjedateljica Krišto je izrazila zadovoljstvo suradnjom domaćih vlasti na svim razinama i EUFOR-a te izrazila očekivanje da će se taj trend nastaviti. Naglasila je i značaj suradnje EUFOR-a s lokalnim
stanovništvom kroz različite oblike potpore lokalnim zajednicama, što misiji EUFOR-a daje vidljivost i prepoznatljivost.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila EUFOR-u na kontinuiranoj potpori koju pružaju vlastima u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, kao i potpori Oružanim snagama BiH u usvajanju standarda NATO-a. Dodala je da je zadatak domaćih vlasti da stvore uvjete za postizanje dugoročnog političkog cilja, a to je stabilna, održiva, mirna i multietnička Bosna i Hercegovina, država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive, koja surađuje sa susjedima na načelima međusobnog poštovanja i uvažavanja. Zaključila je da je to jedino moguće kroz nastavak euroatlantskih integracija i usvajanje standarda EU-a i NATO-a u institucijama političko-pravnog sustava Bosne i Hercegovine na svim razinama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije