Četvrta državna i međunarodna izložba pasa u Domaljevcu

Predstavljeno oko 900 pasa, više od 70 pasmina iz 25 zemalja svijeta

storyeditor/2024-09-12/pas.png
13.09.2024.
u 14:18

Domaljevac je protekla dva dana bio europsko središte za okupljanje ljubitelja pasa. Vlasnici pasa dolaze sa svojim ljubimcima iz cijelog svijeta, što zahtijeva smještaj, pa i dodatne turističke usluge i razgledanje područja, piše Večernji list BiH. Zbog svega toga događaj, kako tvrde organizatori, doprinosi razvoju sportskog i lovnog turizma na području općine Domaljevac-Šamac, Posavske županije, pa i BiH. Na kinološkom poligonu u Domaljevcu u organizaciji Kinološkog saveza Herceg Bosne i Kinološke udruge iz Domaljevca organizirano je nekoliko izložbi, dvije državne CAC i dvije međunarodne izložbe pasa CACIB, s posebnom izložbom srednjoazijskih i kavkaskih ovčara te šarplaninaca. Za titulu najboljih na ovoj manifestaciji natjecalo se oko 900 pasa, više od 70 pasmina iz 25 zemalja, a pse je ocjenjivalo 10 eminentnih međunarodnih kinoloških sudaca.

- Kinološka udruga iz Domaljevca formirana je tek 2008. godine kao sekcija Lovačke udruge "Kuna" Domaljevac, no već godinama u Domaljevcu održava smotre, utakmice i radne ispite lovačkih pasa, a sudjeluje i u organizaciji izložbi pasa. Osnovni cilj nam je unaprjeđenje kinologije te u s vezi s tim i poticanje te koordiniranje aktivnosti u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i zadataka u skladu sa zakonom - kaže predsjednik Udruge Mato Piljić. Udruga je osnovana zahvaljujući entuzijastima kakav je Marijan Đurković, uz Matu Pilića i Srećka Lukića. U udruzi ističu višestruki značaj takve manifestacije u prezentiranju potencijala posavskoga kraja koje je poznato i po kinologiji, pasmini autohtonog posavca te utrkama hrtova koje svake nedjelje uz savski nasip okupljaju zaljubljenike tog tradicionalnog posavskog sporta. Manifestacija privlači veliki broj posjetitelja.

Izložba je i ovaj put izazvala veliko zanimanje, ne samo Domaljevčana već i ljubitelja pasa iz šireg okružja. Ipak, najviše razdraganih osmijeha izložba je izazvala kod djece. Sudionici smotre koju je službeno otvorio načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić, više su nego zadovoljni domaćinstvom manifestacije. Mato Piljić, tajnik Kinološke udruge iz Domaljevca, izrazio je veliko zadovoljstvo brojem sudionika i pasa. – Sama posjećenost pokazuje vrijednost ovakve izložbe, a organizacija šalje pozitivnu sliku o Domaljevcu, Posavskoj županiji, ali i BiH kao kinološkoj odrednici. U ova dva dana Posavina s Domaljevcem postala je središte kinologije - ističu u Udruzi.

Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne, zadužen je za rad, organizaciju i suđenje na ovogodišnjoj izložbi, a kroz svoj dugogodišnji rad neumorno promovira kinologiju.

– Kinologija je znanost i svi koji vole znanost posvećuju veliku ljubav, ovaj put prema kinologiji, a može to biti i prema turizmu jer svi su izlagači ujedno i turisti, a u Domaljevcu su ostvarili i noćenje. Kinološki savez HB ovime ujedno pomaže i Turističkoj zajednici u PŽ-u, pa i ostalim županijama u promociji ne samo kinologije već i drugih potencijala - kazao je Čolak. U dva dana kroz razne kategorije i discipline podijeljeno je stotinjak pehara, a kraj smotre krasila je specijalna izložba kavkaskog ovčara, šarplaninaca i srednjoazijskog ovčara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije