Prhka čokoladna pita s čupavim posipom pravi je desert za hladnije dane. Bogata je i aromatična, a čupavi posip joj daje poseban šarm koji pomalo podsjeća na starinske pite kakve su pripremale naše bake.
Ipak, čini mi se da prhko tijesto, koje čini osnovu pite, mnogima zadaje glavobolju.
Prije nekoliko godina, u vrijeme kada sam intenzivno vodila kulinarske radionice, polaznici su mi se često žalili da im baš ovo tijesto ne uspijeva dobro. A ono je zapravo tako jednostavno za pripremu ako pripazite na nekoliko detalja. Napisat ću vam što sam uvijek ponavljala svojim polaznicima, piše Cukar..
Za dobro prhko tijesto najvažnije je raditi brzo i ne mijesiti dugo.
Za početak pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo i solju. Ako koristite mljevene orašide dodajte i njih. Zatim dodajte hladni maslac, ali zbilja hladni, narezan na listiće koji brzo prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Na kraju dodajte tekuću komponentu poput jajeta, kao u ovom receptu, ili vrhnje, hladnu vodu… Tijesto tada zamijesite ali budite brzi i ne mijesite dugo, već samo toliko da se sastojci povežu. Zatim ga formirajte u kuglu ili disk, omotajte prozirnom folijom i ubacite u hladnjak na minimalno pola sata.Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva lista papira za pečenje. Tako vam se neće lijepiti za valjak i bez problema ćete ga prebaciti u kalup, a što je najvažnije nećete morati dodavati brašno.
Pitu ćete nakon toga ili peći na slijepo ili odmah nadijevati, ovisno o receptu. U slučaju ovakvih rustičnih pita, nadjev stavljano odmah na tijesto, a na kraju sve posipamo naribanim ostacima tijesta.
A kad je nadjev u pitanju tu zbilja možete biti kreativni, od voća do krema, sve je dozvoljeno. U ljetnim mjesecima super je sezonsko voće, posebno šljive, ali za nas čokoljupce čokolada je uvijek najbolji izbor.
Ovog puta to je fina čokoladna krema, koju sam pripremila u tren zahvaljujući Dolcela pudingu okusa čokolade. Obogatila sam je tek s malo ruma, čokoladom i kavom.
Jednostavno i tako dobro, uz šalicu kave ili čaja, ovo je prava stvar za one poslijepodnevne krize kad nam padne šećer.
Prhka čokoladna pita – recept
SASTOJCI:
Za tijesto:
300 g glatkog brašna
150 g maslaca
50 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
1 žličica Dolcela Praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
Za nadjev:
1 Dolcela Puding okusa čokolada
500 ml mlijeka
80 g šećera
1 žlica kakaa u prahu
1 žličica instant kave
1 žlica ruma
50 g kvalitetne tamne čokolade
80 g maslaca
Za posipanje:
50 g nasjeckanih lješnjaka
šećer u prahu
POSTUPAK:
Za tijesto:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
Dodajte hladni maslac pa ga prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.
Dodajte jedno jaje i zamijesite glatko tijesto.
Odrežite jednu trećinu tijesta kako bi dobili dva različita dijela, jedan veći za podlogu, a jedan manji za čupavi posip.
Oba komada tijesta zamotajte u foliju i stavite ih u hladnjak na oko 30 minuta.
Za nadjev:
Prašak za puding pomiješajte sa šećerom, kakaom, kavom i dodajte 100 ml mlijeka. Dobro sve izmiješajte pjenjačom kako bi dobili glatku, gustu smjesu.
Preostalih 400 ml mlijeka zagrijte do vrenja.
Tada smanjite vatru i umiješajte u njega pripremljenu smjesu od praška za puding.
Dodajte narezanu čokoladu i rum pa kuhajte sve nad umjerenom vatrom, neprestano miješajući, dok se ne zgusne.
Maknite puding s vatre i odmah umiješajte maslac.
Sve dobro promiješajte pa nadjev prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica na vrhu. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Oblikovanje pite:
Uzmite veći komad tijesta pa ga razvaljajte između dva lista papira za pečenje.
Zatim ga pažljivo prebacite u kalup za pite promjera oko 26 cm.
Na tijesto rasporedite pripremljeni nadjev i poravnajte ga žlicom.
Drugi dio tijesta naribajte po nadjevu.
Na kraju posipajte sve narezanim lješnjacima i pecite pitu u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni.
Pećenu pitu izvadite iz pećnice i dobro je ohladite.
Posipajte je šećerom u prahu i odmah poslužite.