“Kreativna Europa”

Prijavitelji iz BiH iz programa EU povukli više od milijun eura

euri
Reuters
05.07.2024.
u 19:15

Prema dostupnim informacijama, u 2023. godini prijavitelji iz Bosne i Hercegovine su u okviru programa Europske unije “Kreativna Europa” dobili sredstva u iznosu od 1,002.473,87 eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima Europske unije. U potprogramu “Kultura” BiH je imala 12 uspješnih prijavitelja čiji su projekti podržani ukupnim iznosom od 350.961,66 eura.

U potprogramu “Media” projekti četiri uspješna prijavitelja iz Bosne i Hercegovine podržani su ukupnim iznosom od 491.517,25 eura. A u međusektorskom potprogramu projekt jednog uspješnog prijavitelja iz Bosne i Hercegovine podržan je iznosom od 159.994,96 eura. Vijeće ministara BiH usvojilo je na 52. redovitoj sjednici 18. lipnja 2024., na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, informaciju o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u ovom programu u 2023. godini. Podsjećamo, ovo nisu konačne brojke, proces ugovaranja još traje, a rezultati će biti objavljeni do kraja 2024. godine. Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak izjavila je da je zadovoljna koliko je povučeno sredstava u prošloj godini te da se nada kako će u budućnosti rezultati biti još bolji. Program “Kreativna Europa” okvirni je program Europske unije za potporu europskom audiovizualnom sektoru, kao i ostalim kulturnim i kreativnim sektorima. S proračunom od 2,4 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. program daje potporu desecima tisuća umjetnika, stručnjacima u području kulture i audiovizualnim djelatnostima te organizacijama u području scenskih umjetnosti, likovne umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma, televizije, glazbe, interdisciplinarne umjetnosti, nasljeđa, kao i industriji videoigara. Trenutačno se provodi drugi ciklus programa. U prvom ciklusu, koji je trajao od 2014. do 2020., institucije i organizacije iz BiH povukle su 4,520.000 eura, dok je u aktualnom ciklusu programa od 2021. do 2023. povučeno 4,980.000 eura. Radi ostvarivanja boljih rezultata u ovom programu uspostavljen je desk “Kreativna Europa” koji radi na promociji programa u BiH i koji pruža relevantne informacije o različitim vrstama financijske potpore dostupne u okviru politike Europske unije te pomaže kulturnim i kreativnim akterima u prijavljivanju u okviru programa.

Posebno je značajno organiziranje radionica, info-dana, seminara, konferencija i ostalih aktivnosti u cilju osiguravanja vidljivosti programa. Info-dani za program “Kreativna Europa” u ovoj godini održani su u Trebinju, Mostaru, Višegradu, Sarajevu, Banjoj Luci i Ljubuškom. Do kraja godine info-dani bit će održani u Doboju, Tuzli, Bijeljini, Stocu te ponovno u Banjoj Luci. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije