Zavoda zdravstvenog osiguranja

Proširena prava osiguranika na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ-a

26.09.2024.
u 17:17

Predloženim Pravilnikom proširene su indikacije temeljem kojih djeca do navršenih 18 godina života i odrasli mogu biti upućeni na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ održalo je 23. redovitu sjednicu i usvojilo izvatke iz zapisnika s prethodnih sjednica, tri izvješća, sedam odluka, te dva pravilnika i dvije informacije. 

Na prijedlog Stručne službe Zavoda, Upravno vijeće je razmatralo i usvojilo Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba Zavoda na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ. Predloženim Pravilnikom proširene su indikacije temeljem kojih djeca do navršenih 18 godina života i odrasli mogu biti upućeni na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ. 

Upravno vijeće je usvojilo Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana za razdoblje 01.01.-30.06.2024. godine. U prvom polugodištu 2024. godine refundirano je 2524 doznaka, odnosno 426 doznaka više već u istom razdoblju 2023. godine. Ukupna potrošnja u promatranom razdoblju iznosi 1.518.370 KM odnosno 385.279,00 KM ili 34% više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Značajan porast bolovanja evidentiran je kod dijagnoza - druge bolesti intervertebralnog diska,  bol u leđima, zloćudna novotvorina dojke, akutni infarkt miokarda, prijelom podlaktice, zloćudna novotvorina debelog crijeva. 

Također, Upravno vijeće je usvojilo i Izvješće o upućivanju osiguranih osoba Zavoda na liječenja i dijagnostičke pretrage izvan ugovornih zdravstvenih ustanova HNŽ/K. Rezultati analize podataka vezanih za liječenja i dijagnostičke pretrage provedene izvan ugovornih zdravstvenih ustanova u HNŽ/K u razdoblju 01.01.-30.06.2024. godine u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, ukazuju na povećanje ukupnih troškova liječenja za 80,54% odnosno 507.977 KM. Tumori su i dalje su vodeća grupa bolesti zbog kojih se osiguranici upućuju na liječenja i dijagnostičke pretrage izvan ugovornih ustanova u HNŽ. 

Kada je u pitanju upućivanje na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ, u promatranom razdoblju, u 2024. godini u odnosu na isto razdoblje 2023. godine utrošeno je 6.300 KM odnosno 22,4% više sredstava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bolesti cirkularnog sustava je vodeća grupa po potrošnji. 

Na prijedlog Stručne službe Zavoda, Upravno vijeće je razmatralo i usvojilo Odluku kojom visina premije osiguranja za 2025. godinu iznosi 20 KM po osiguranoj osobi. U obrazloženju Odluke, istaknuto je kako bi se iznos premije osiguranja, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trebao kretati u rasponu od osam do deset posto izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini na teritoriji HNŽ, što bi u slučaju HNŽ bio iznos u rasponu od 76,35 KM do 95,43 KM. Uvažavajući vrlo teške ekonomske i socijalne okolnosti kao i važnost dostupnosti premije osiguranja svim osiguranicima predloženo je da visina premije osiguranja, kao i prethodnih godina, bude 20 KM što je 2,10 % od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini. Distribucija premije osiguranja za 2025. godinu počinje 01.12.2024. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije