FBiH donosi nove zakone i pravi iskorak u unaprjeđenju socijalne zaštite obitelji s djecom

Prvi put donosi se zakon o socijalnim uslugama te uvodi red u evidencije nezaposlenih osoba

obitelj
shutterstock
29.06.2024.
u 16:15

Ministarstvo rada i socijalne politike je, kao priređivač ovoga zakona, krenulo s poduzimanjem brojnih aktivnosti u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti, posebno u dijelu koji se odnosi na ujednačavanje materijalnih prava obitelji s djecom koja često ovise o proračunskim mogućnostima županija

Zastupnički dom Parlamenta FBiH po skraćenoj je proceduri usvojio zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom. Odobri li taj zakon Dom naroda, koji bi uskoro trebao zasjedati, u FBiH će biti napravljen značajan iskorak u zaštiti obitelji s djecom, piše Večernji list BiH.

Koje su novine u zakonima

Polazeći od činjenice da je zaštita obitelji s djecom djelatnost od posebnog društvenog interesa, a cilj joj je osigurati jednake uvjete za zdrav i pravilan razvoj djece, Ministarstvo rada i socijalne politike je, kao priređivač ovoga zakona, krenulo s poduzimanjem brojnih aktivnosti u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti, posebno u dijelu koji se odnosi na ujednačavanje materijalnih prava obitelji s djecom koja često ovise o proračunskim mogućnostima županija. Kako pojedine županije nisu mogle osigurati potrebna sredstva za materijalna prava u ovoj oblasti, mnoge su obitelji s djecom u FBiH bile diskriminirane isključivo po osnovi mjesta prebivališta. Razlozi su to zbog kojih je uvedeno financiranje određenih prava u ovoj oblasti na razini entiteta, a prvi korak prema ujednačavanju bilo je donošenje Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom. Ovim zakonom utvrđeno je da se pravo na dječji doplatak financira iz proračuna FBiH. Dobije li potporu i u Domu naroda, ukinut će se obvezna godišnja revizija odluka za dječji dodatak te će se tako olakšati roditeljima jer više neće biti u obvezi svake godine prikupljati dokumentaciju, dok će se obujam poslova centara za socijalni rad značajno smanjiti. Izmjenama i dopunama na poseban su način obuhvaćena djeca s malignim oboljenjima. Ona će prava moći ostvarivati bez obzira na ukupan iznos prihoda članova obitelji. I oni koji primaju osobne invalidnine ovim su zakonom bolje zaštićeni jer će se njihove invalidnine izuzimati iz ukupnih prihoda članova obitelji, čime prvi put dobivaju priliku ostvariti i pravo na dječji doplatak. Ukupna primanja neće se odraziti ni na prava djece s invaliditetom, korisnika tuđe njege i pomoći. Resorni ministar Adnan Delić se prilikom donošenja ovog zakona u Zastupničkom domu osvrnuo i na tretman alimentacije u ukupnoj razini prihoda. Ako se ona ne isplaćuje, Centri za socijalni rad dobili su naputak da ona ne ulazi u ukupni prihod obitelji te ne smije biti prepreka u ostvarivanju prava na dječji doplatak.

Socijalna sigurnost i veća prava

Zastupnički dom je u formi nacrta prihvatio i zakon o socijalnim uslugama, kao i zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Zakon o socijalnim uslugama donosi se prvi put u FBiH, a njime se uređuje oblast pružatelja socijalnih usluga i financiranja. Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih donosi reformu tržišta rada, vraćajući ulogu posrednika službama za zapošljavanje, dok se administriranje zdravstvenog osiguranja premješta u Zavode zdravstvenog osiguranja. Razlog je bolja organizacija i učinkovitost sustava imajući u vidu da su mnogi na evidenciji nezaposlenih bili isključivo zbog zdravstvenog osiguranja. Ovim zakonom uredit će se evidencije nezaposlenih s kojih će biti brisani oni koji su na evidencijama nezaposlenih u Federaciji BiH samo zbog zdravstvenog osiguranja, a najčešće rade "na crno". Odbiju li ponuđeni posao, bit će brisani s evidencije nezaposlenih. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije